У Луцьку вшанували памʼять загиблих від геноциду вірмен. ВІДЕО

У Луцьку вшанували памʼять загиблих від геноциду вірмен. ВІДЕО
24 квітня вірмени вважають днем геноциду свого народу в Османській імперії. Серед країн, які офіційно його визнали, ‒ Канада, Франція, Італія, Росія, Аргентина та Бельгія.

У Луцьку з нагоди трагічної дати відслужили панахиду у луцькому Свято-Троїцькому соборі, ‒ повідомляє ВОДТРК.

Політичні, релігійні та класові протиріччя на початку 20 століття в Османській імперії зумовили чимало трагічних подій. Серед них ‒ і масова депортація вірменів, що розпочалася 1915 року. Наслідком стали численні жертви, тому вірмени вважають це геноцидом, ‒ йдеться в сюжеті.

Як наголосив під час жалобних заходів у Луцьку голова обласної вірменської громади «Ані» Ншан Антонян, майже сто років тому загинуло 1,5 мільйона вірмен.

«Як і ми, так і у всьому світі відзначають день геноциду вірменського народу, який розпочався 24 квітня 1915 року. Османською імперією, турецькою владою фактично. До народу Туреччини у нас немає сьогодні претензій. Ми просто зібралися, аби вшанувати пам’ять безвинних жертв», ‒ зазначив він.

«Ця трагедія торкнулася кожної вірменської родини. Напевно, немає такої сімʼї, яка б не втратила в тій різанині близьку собі людину. Це особисто торкнулося і моєї родини. Я знаю, що з тих країв втікала моя пра-пра-бабці, і мені бабуся розповідала, що колись у неї був срібний пояс, в якому вони ховали злитки золота. Золото було в кожного. Вони втікали через річку, і кожен злиток обмінювали на буханець хліба,щоб цим прогодувати своїх дітей», ‒ розповіла член вірменської громади Маріам Оганнисян.

На Волині вірменська громада молода ‒ їй лише 5 місяців. Обʼєдналися 7 десятків сімей, які бережуть свою культуру.

«Зрозуміло, що проблем багато сьогодні перед общиною стоїть. Треба збирати людей, треба мати де. Ми хотіли би вже мати свою церкву, відновити. Колись у Луцьку була вірменська церква, вона була знищена у 18-му році минулого століття. Зараз будівля знаходиться в приватній власності», ‒ розповів голова організації.

Ншан Антонян каже, винних у масові загибелі вірмен вони не шукають. Хочуть лише, щоб Туреччина визнала ті історичні події геноцидом.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вірмени
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку горів бус. ВІДЕО
25 квітень, 2013, 14:06
У Луцьку вшанували памʼять загиблих від геноциду вірмен. ВІДЕО
25 квітень, 2013, 14:03