Міста та райони Волині можуть «влізти» у кредити

Міста та райони Волині можуть «влізти» у кредити
Міста та райони Волині не справляються з виплатою поставлених планів податкових надходжень і, ймовірно, змушені будуть брати державні позики для виплати зарплат.

Про це 25 квітня йшла мова під час засідання колегії Волинської облдержадміністрації.

Як повідомив директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк протягом трьох місяців 2013 року до бюджету області надійшло 1 мільярд 150 мільйонів гривень, а це 97,3%. Втім такі показники не «дотягують» до планки, поставленої Києвом.

«Хоча це на 8,1 % більше, ніж за відповідний період минулого року, але ситуація з наповненням бюджету вкрай напружена. Через недовиконання завдань з надходження на території області загальних податків та зборів, місцеві бюджети області систематично недоотримують дотації», - зазначив Никитюк.

Сума недоотриманих коштів становить 63,9 мільйона, що може становити ризики для своєчасної виплати заробітної плати. Втім, як уточнив голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук, працівники гроші на руки отримуватимуть. Одначе, за рахунок урядових позичок.

«Заробітна плата буде виплачуватися вчасно. Як годинник. Але це буде спонукати органи місцевого самоврядування і місцевої влади брати короткотермінові, середньотермінові і не дай Боже, довготермінові позички. Поки що ми справляємося короткими. Захищені статті будуть захищеними у будь-якому разі», - зазначив Клімчук.

Губернатор додав, що така ситуація ускладнює розвиток області та стосунки з Міністерством фінансів України.

Зі слів Никитюка, на 96,2% виконані місцеві бюджети. Недоотримано до бюджету 9,6 мільйона гривень. Не виконані бюджети Луцька, Ковеля, Нововолинська, Ківерцівського району та обласний бюджет.

«Невтішна ситуація складається і у квітні. До вищезгаданого списку невиконаних бюджетів станом на 1 травня можуть приєднатися Рожищенський, Іваничівський, Любешівський, Стровижівський райони, які йдуть зі значним відставанням у виконанні», - додав Никитюк.

Посадовець каже, що є тенденція до спаду надходжень до районних бюджетів. У березні бюджети області отримали на 2,2 мільйона доходів менше, ніж у лютому. Такої тенденції протягом двох років не було, каже фінансист.

Никитюк констатує, що ріст зарплат не відповідає рівню надходження до бюджету. Наприклад, якщо фонд зарплати виріс на 7,3% за два місяці 2013 року, то ріст податку доходів фізичних осіб – на 5,1%.

«Офіційна недоїмка 12 мільйонів гривень по податку на доходи фізичних осіб. Її взагалі не повинно бути», - додав Клімчук.

Никитюк пояснює, що ці гроші знаходяться у податкових агентах на рахунку. Мовляв, якщо людям зарплату виплатили, то і податки перерахували. Втім до бюджету вони поки що не дійшли.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: бюджет
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.