У Луцьку пам’ятку навмисно руйнують, - громадські активісти. ФОТО

У Луцьку пам’ятку навмисно руйнують, - громадські активісти. ФОТО
Ініціатори громадської кампанії «Волинський щит» розповіли про проблеми пам’яток на історичній вулиці Плитниця, де унікальну пам’ятку доводять до руйнації.

Прес-конференція просто неба відбулася 25 квітня на території історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» на вулиці Плитниця.

Як розповів один із ініціаторів кампанії «Волинський щит», голова комітету захисту національної спадщини Іван Шворак, вулиця Плитниця, яка пролягає біля замку, є досить старою і зберігає свої історичне трасування. Ймовірно, в XIV-XV століттях у кінці цієї вулиці виготовляли цеглу, з якої будували луцькі замки.

Шворак зазначив, що вулиця також цікава тим, що між нею і Верхнім замком колись була невелика міська гавань, куди заходили торгові кораблі. Зараз на цьому місці просто рів. За його словами, вздовж вулиці повинні залишитися підземелля, оскільки тут, в Окольному замку, свого часу знаходилися садиби привілейованих верств населення.

Перша від майдану будівля на вулиці – ресторан «Корона Вітовта». За словами голови громадської організації «Громадська рада Волині» Ігоря Левчука, будівля свого часу була перепланована і перебудована абсолютно без будь-яких дозволів і погоджень.

Більше того, саме звідси на початку дев’яностих зникла колекція творів луцького скульптора Станіслава Сарцевича, інформація про якого розміщувалася в міжнародних каталогах із примітивізму.

За словами Левчука, не зважаючи на те, що будівля носить статус пам’ятки архітектури місцевого значення, він повністю був перепланований, перекриття розібрані, а фасад суттєво змінений. Через це будинок втратив свої історичні ознаки і більше не може вважатися цінним.

«Ми маємо мінус одну пам’ятку, але, як каже мер Романюк, ще один об’єкт «красіво»», - зазначив активіст.

Наступні за рестораном будівлі вздовж вулиці знаходяться у ще гіршому стані. Частина з них просто валиться і перебуває в аварійному стані.

Але найбільше проблем – із будівлею на Плитниці, 7, дах якої провалився, стіни потріскали, склепіння підвалу – в аварійному стані.

За словами луцького історика архітектури Богдана Колоска, будівля походить з XVIII століття і є унікальною в архітектурі Луцька. А мізер історичної інформації робить її ще більш загадковою.

Як розповів журналіст інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» Юрій Горбач, він уже вивчав питання про цю будівлю. Він каже, що складається враження, що владні структури просто приховують інформацію про будівлю і її власника.

За словами Горбача, згідно з законом, опікуватися і підтримувати в належному стані цю пам’ятку повинні органи охорони культурної спадщини Луцької міськради та Волинської облдержадміністрації, а також заповідник «Старий Луцьк».

Жодна з цих структур у відповідях не повідомляє про власників споруди. Хоча, за словами Шворака, ще кілька років тому ці самі структури у відповіді на інформаційний запит дали інформацію, що власником є Наталія Торчинюк. За словами Ігоря Левчука, є непідтверджена інформація, що ця людина є родичем судді з Рівного.

Журналіст Юрій Горбач додав, що звертався до міністерства культури про виділення грошей коштів на реставрацію. У міністерстві відповіли – грошей на це не виділяли ніколи.

Горбач зазначив, що є ще один цікавий факт. У старому радянському реєстрі пам’яток ця будівля ще облікується. А в новому – її вже нема. Хоча просто так зняти статус пам’ятки з будівлі не можна. А відсутність її у списку не є підставою не вважати її пам’яткою.

Ігор Левчук стверджує, що будівлю навмисно доводять до стану руйнації. За його словами, «Громадська рада Волині» вже зверталася в прокуратуру з повідомленням про доведення до руйнації. Проте там відповіли, що «жодних порушень в приватизації і в стані будівлі немає».

«Складається враження, що пам’ятку просто доводять до стану руйнації. Коли будівля остаточно занепаде, її визнають такою, що не має цінності і знесуть. А потім побудують щось нове», - зазначив Ігор Левчук.

«На це треба не просто з господарської точки зору дивитися, а це пам’ятка. Її треба зберегти», - наголосив Шворак.

Громадські активісти вказали на ще одну проблему, на яку ніхто не звертає увагу, оскільки вона прихована від очей. За будівлею на Плитниці, 7 є факт руйнування валу ХІ століття, на якому стоїть замок. Свого часу частину валу просто розгребли і вбудували туди гараж. Документів на гараж ніяких немає.

Археологи кажуть, що це місце найбільш цікаве. По-перше, сам вал як тисячолітній будівельний об’єкт може містити цікаві артефакти всередині. По-друге, саме тут була гавань. У глибині вологого ґрунту можуть зберігатися унікальні знахідки.

Ініціатори кампанії «Волинський щит» вважають ганебною ситуацію з забудовою вулиці. Вони обіцяють і далі розказувати про проблеми історичного Луцька, який постійно зникає. За їхніми словами, за часи незалежності в Луцьку зникло більше пам’яток, ніж за інші періоди історії ХХ століття.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
я ще добавлю парочку фото, таких які показують що навіть перед самими носом дирекції заповідника руйнуєтся будівля, тому про що говорити про інші будівлі, мабуть це так потрібно..типу щоб старе місто було дійсно старим, цеж така фішка, заманювати туристів )) нинішній директор заповідника нічим не краще за рабана...!!
Відповісти
Просто жах! Як вже набридло спостерігати як люди гоняться за горошима і не цінять культурну спадщину. А від цих..., що за гороші незащконно стають влсаниками то взагалі нудить, невже аони справді такі зневажливі до історії, до минулого?
Відповісти
Жах, боня, жах."..горошима...гороші незащконно...влсаниками...аони..." Не жах, а ужос:)
Відповісти
Там щось інше побудують.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку пам’ятку навмисно руйнують, - громадські активісти. ФОТО
26 квітень, 2013, 10:36