Супрун розповіла про користь та шкоду поцілунків

Супрун розповіла про користь та шкоду поцілунків
В.о. міністра охорони здоров`я Уляна Супрун поділилася цікавими фактами про поцілунки.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, сьогодні відзначають Міжнародний день поцілунків. Тож Супрун назвала кілька фактів, які варто знати про поцілунки:

Поцілунки викликають викид нейромедіаторів, пов’язаних із задоволенням, так званих “нейромедіаторів щастя” — окситоцину, дофаміну і серотоніну. Завдяки їм покращується настрій, з’являється відчуття ейфорії та щастя.

До прикладу, окситоцин потрібен для відчуття довіри, бере участь в утворенні вибіркових прив’язаностей та зміцнює імунітет. Є дослідження, які вказують, що саме через окситоцин зміцнюються стосунки та виникає міцна прив’язаність між партнерами.

Поцілунки допомагають зняти стрес та полегшити тривожність. Вони як і обійми впливають на фізіологічні процеси, пов'язані з управлінням стресом та послаблюють його шляхом зменшення рівня кортизолу.

Серед науково-популярних фактів про поцілунки є ще багато інших — як-от зменшення головного болю, зниження артеріального тиску, зменшення прояву алергічних реакцій та навіть схуднення чи вплив поцілунків на рівень холестерину в крові. Але говорити про їхню беззаперечну доказовість ми не можемо через низьку якість доказів та невеликі вибірки в дослідженнях.

Водночас варто пам’ятати, що під час поцілунків люди обмінюються слиною, а через неї можуть передаватися різні хвороби. Серед них — застуда, грип, мононуклеоз, герпетична інфекція, менінгококова хвороба, карієс.

Щоби зменшити ризики передачі інфекцій — уникайте поцілунків, коли ви або інша людина хворієте, цілуйтеся зі своїм постійним партнером, підтримуйте гігієну ротової порожнини та вчасно вакцинуйтеся.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Отримає візу?
Відповісти