Вийшла книга про героя УПА

Вийшла книга про героя УПА
У львівському Музеї етнографії представили історично-наукову книгу «Сотник УПА Петро Гудзоватий «Очеретенко», в честь якого назвали батальйон «Нахтігаль».

Про це інформує Gazeta.ua.

Автор книги 37-річний Ігор Марчук працював над матеріалами понад 15 років. Це перша книга, яка розповідає про Петра Гудзоватого, що мав псевдонім «Очеретенко».

«Я працюю над історією УПА вже тривалий час, - розповів Ігор Марчук. – І постать Петра Гудзоватого має велике значення для того часу і для теперішнього. Він був справжнім командиром. На жаль, залишилося ще багато таємниць у його постаті. Проте це великий крок у тому розумінні, що ми маленькими кроками, але починаємо вивчати своїх героїв. До речі, батальйон «Нахтігаль» назвали так через нього. Він співав у хорі і мав чарівний голос».

На презентацію книги приїхали родичі Гудзоватого та його дружини Ганни Дзьобас. Також була присутня Тетяна Демчук, воїн УПА.

Книга вийшла накладом 2 тисячі примірників. Автор розмістив на сторінках унікальні фотографії. Оплатили видання родичі Петра Гудзоватого. Чи можна буде купити книгу в магазинах наразі невідомо.

Довідка

Петро Ґудзоватий, народився у селі Володимирці теперішнього Жидачівського району, що на Львівщині. Саме там минулося й дитинство авторки цих рядків. З малого Ґудзоватий мав тягу до знань, яку всіляко підтримували батьки. Тож виріс освіченим і розумним. Дуже гарно співав, вчив цьому мистецтву молодь. Не лише спостерігав за тим, що відбувалося навколо, але й готовий був брати на себе велику відповідальність та впливати на ці процеси у міру своїх можливостей.

Пройшовши ґрунтовний вишкіл у Дружинах українських націоналістів під керівництвом Романа Шухевича, долучився на початку 1943 року до творення Української повстанської армії. Як військовий фахівець-інструктор створював та вишколював перші сотні та чоти повстанців на Поліссі. Далі за наказом Головної команди УПА йому було доручено діяти на найбільш відповідальному і небезпечному відтинку – очолювати рейдові підрозділи групи УПА «Тютюнник», які вирушили на Житомирщину та Київщину.

Протягом 1943 року він двічі особисто брав участь у рейдах: спочатку у складі сотні повстанців, а вдруге – восени 1943 року на чолі двох куренів «Кватиренка» і «Негуса». Повстанці вважали Ґудзоватого вмілим та відважним командиром, який особистим прикладом надихав вояків на боротьбу з ворогом».

Ґудзоватий працював під прикриттям, мав кілька псевдонімів, виконував надскладні завдання у важких умовах. Закохався у дівчину з Житомирщини, Ганну Дзьобас, вони побралися у той неспокійний час. Але зазнати сімейного щастя так і не змогли – їм не судилося.

Петро загинув на полі бою, Ганна потрапила в полон і померла страшною смертю після тривалих катувань.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія, УПА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.