Депутата видно по... школі. Про що ковельчани говорили із Степаном Івахівим*

Депутата видно по... школі. Про що ковельчани говорили із Степаном Івахівим*
Народний депутат Степан Івахів під час передвиборчих зустрічей відвідав кілька сіл Ковельського району.

В Україні вкотре заговорили про зміни до виборчого законодавства. Напередодні обрання нової Верховної Ради планували скасувати мажоритарні округи і обирати депутатів лише за списками політичних партій, – пише Район.Ковель.

Такі плани серйозно стривожили мешканців ковельського округу, де свого представника в парламенті добре знають і не хочуть лишатися без його опіки.

«Як почули, що таке хочуть зробити… та ми до Києва поїдемо і просити будемо, хай навіть не думають! Хто нас тут іще бачив і знає?.. Кому ми ще треба, як не Степану Петровичу?..» – емоційно ділилися місцеві під час однієї із зустрічей.

Народний депутат пояснив людям, що нинішні позачергові вибори відбудуться за такою ж системою, як і попередні. Тобто половину парламенту будуть обирати за списками партій, а іншу половину – в мажоритарних округах. Крім того, наголошував: кожна успішна справа, яку вдалося зробити для округу – це перемога не тільки депутата, а результат спільної роботи.

СПІЛЬНИЙ УСПІХ

«Нам вдалося створити унікальну ситуацію, якої немає в жодному іншому окрузі. Пам’ятаю, як сім років тому, коли вперше приїжджав в села, в людей не було і краплини віри в депутатів, а сільські бюджети були бідними, як церковні миші. Але ми почали працювати. Люди почали просити: ви нам дайте матеріали – ми самі зробимо, допоможіть з фінансами – а ми все організуємо. І ми консолідували зусилля, щоб добиватися реальних результатів», – пригадав Степан Івахів.

Стосовно доцільності депутатів-мажоритарників у Раді, він переконаний, що лише завдяки таким як він аполітичним обранцям парламенту взагалі вдається працювати.

«Мажоритарники – найвідповідальніші в Верховній Раді. Поки існувала велика коаліція в 2014 та 2015 роках, всі закони голосувалися без особливих проблем. А потім в них почалися міжпартійні чвари і частина коаліції відверто саботувала всі голосування. Тоді на допомогу прийшли позафракційні мажоритарники. З 2016 по 2019 рік жоден закон не голосувався без нашої участі», – розповів ковельчанам Івахів.

А ДЕПУТАТ ХТО?

Завдяки тому, що Івахів зумів знайти порозуміння і з колегами-депутатами, і з урядом, ковельський округ не був обділений увагою держави. Виділялось належне фінансування, відкривали нові школи, дитсадочки, стадіони.

«Пам’ятаю свій перший візит до Уховецька. Молоді мами приперли мене до стінки: треба садок! Тоді це здавалося нереальним, держава не виділяла ні гривні на розвиток. Але тільки в 2016 році почали розподіляти субвенції, я зразу сказав собі: треба братися за садок в Уховецьку!», – пригадав Степан Івахів на зустрічі з мешканцями села.

Капітальна реконструкція садочка обійшлася в 3,5 мільйони гривень. З іншого, що вдалося народному депутату для цього села – залучити 900 тисяч гривень на заміну вікон у школі.

«Коли до нас приїжджають з профтехучилищ, щоб агітувати школярів, то висловлюють захват від школи. І зразу питають: а хто у вас депутат?», – розповіла директорка школи Олена Алексійчук.

Також під час зустрічі обговорили плани на наступну каденцію: перекрити дах, утеплити фасад і провести благоустрій навколо садка, збудувати амбулаторію та достойний клуб.

Крім того, Степан Івахів уже долучився до ініціативи місцевих, які вирішили розбудувати місцевий табір «Оберіг».

ПРОТРИМАТИСЬ РІК…

У Поворській громаді обговорювали іще одну проблему, яка стоїть перед сільськими навчальними закладами не менш гостро, як застарілі приміщення. Мова йде про закриття малокомплектних шкіл.

Із цією проблемою зіштовхнулися у селі Озерне.

«Проблема неоднозначна. В школі – 42 учні і 16 вчителів. Не може такого бути, щоб один вчитель вчив три дитини… ми так зайдемо в глухий кут», – висловився Івахів.

Проте запевнив, що допоможе протриматися школі ще один навчальний рік. Хоча мова про немалу суму: бюджет школи – 882 тисячі гривень.

Серед іншого, що депутат запланував для громади – реконструкція клубу, заміна покрівлі у школі та переведення дитсадочка й амбулаторії у відповідні приміщення. У Поворську склалася особлива ситуація: частина груп садочка розміщена в інтернаті, а на другому поверсі садка – лікарська амбулаторія. Відповідно, щоб «звести» усі групи садка в одне приміщення, необхідно переселити медиків. Для цього потрібна реконструкція приміщення. Степан Івахів повідомив, що наступного року на Поворську амбулаторію буде виділено 200-300 тисяч гривень.

Ще один клопіт для місцевих – сусідство із туберкульозною лікарнею. Хворі, які тут лікуються, повинні шість годин на день гуляти, і попри те, що мають відкриту форму туберкульозу – гуляють по селу, заходять в магазини та інші заклади. Відтак, місцеві попросили в народного депутата сприяння, щоб збудувати навколо лікарні огорожу.

Для сіл Гулівка, Луківка, Ситовичі та Грив’ятки запланували встановити вуличні дитячі майданчики, для Озерного – облаштувати зону відпочинку біля озера, у селі Заячівка попросили допомогти із ремонтом каплички, у Козлиничах – відремонтувати глядацьку залу Будинку культури, у Пісочному – реконструювати систему опалення в школі та спортзал, допомогти з облаштуванням зони відпочинку біля озера.

Валентина ЗАДОРОЖНА


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.