7 економічно активних підприємств Луцька боргують працівникам зароблене

7 економічно активних підприємств Луцька боргують працівникам зароблене
Загалом заборгованість із зарплати в Луцьку становить 3430,6 тисячі гривень.

Про це йшлося під час засідання тристоронньої соціально-економічної ради під головуванням Раїси Молчанової, що відбулося у луцькій мерії 29 квітня, ‒ повідомляють у прес-службі Луцької міської ради.

На початку роботи ради вона повідомила про зміни в складі представників соціальних партнерів.

Тож, інтереси виконавчих органів міської ради у соціально-економічній раді будуть представляти заступник міського голови, співголова ради Тарас Яковлев, начальник управління економіки, заступник співголови ради Любов Ковпак, заступник начальника відділу праці управління економіки, секретар ради Інна Савчук, директор департаменту соціальної політики Лариса Боярин, головний спеціаліст відділу у справах сім’ї та молоді Алла Боярчук, начальник управління освіти Олег Гребенюк, начальник управління розвитку підприємництва та реклами Олександр Козлюк, директор департаменту житлово-комунального господарства Іван Кубіцький, директор Луцького міського центру зайнятості (за згодою) Едуард Неймарк.

Про реалізацію Закону України «Про зайнятість населення» в місті доповідав юрисконсульт Луцького міського центру зайнятості Віктор Гриценко. Члени ради вирішили інформацію взяти до відома та сторонам соціально-економічної ради сприяти реалізації Закону України «Про зайнятість населення» з метою забезпечення повної та продуктивної вільно обраної зайнятості громадян, впровадження державної політики у сфері зайнятості населення.

Про ситуацію з виплати заробітної плати та забезпечення належного рівня оплати праці на підприємствах, в установах та організаціях міста доповідала начальник управління економіки міської ради Любов Ковпак. Вона повідомила, що, за даними моніторингу стану виплати заробітної плати підприємствами міста на 01.04.2013, сума заборгованості з виплати заробітної плати становила 3430,6 тис. грн, із якої: 2222,0 тис. грн – заборгованість 7 економічно активних підприємств міста; 958,3 тис. грн – заборгованість підприємства-банкруту ЗАТ «Західпромбуд»; 250,3 тис. грн заборгували працівникам 3 підприємства, що призупинили свою діяльність: ПП «Комфортбуд-плюс», ТзОВ «Світлофор» та ТзОВ «Фагот».

Заборгованість з виплати заробітної плати на підприємствах державної форми власності та працівникам бюджетних установ в обласному центрі відсутня.

Із числа підприємств комунальної власності у переліку боржників продовжує перебувати КП «Луцьке підприємство електротранспорту». З початку 2013 року на підприємстві спостерігається хоча незначне, але зменшення суми зарплатного боргу: з 940 тис. грн на 1 січня до 850 тис. грн на 1 квітня. Стан справ з виплати заробітної плати на підприємстві електротранспорту можливо врегулювати за умови своєчасного надходження коштів із державного бюджету на компенсацію витрат за перевезення пільгових категорій пасажирів. Станом на 29.04.2013 підприємство недоотримало 2476 тис. грн державної субвенції за фактично надані послуги у поточному році, в той час як сума зарплатного боргу, за оперативними даними, на цю дату становить 796 тис. грн. В установленому порядку за рахунок місцевого бюджету підприємству відшкодовуються кошти на компенсацію витрат за перевезення учнів та студентів. Крім того, враховуючи ситуацію та з метою фінансової підтримки за рахунок коштів місцевого бюджету у 2013 році підприємство профінансовано на суму 400 тис. грн на поповнення статутного фонду, із яких 330 тис. грн станом на 29.04.2013 фактично отримало.

За оперативними даними, протягом квітня на третину зменшились борги у КП «Автогосподарство Волинської обласної ради», частково – у підприємстві електротранспорту, ліквідували заборгованість у ПП «Енерго-Світ» та ТзОВ «Пелеко Плюс».

Незмінною залишається ситуація у товариствах «Каскад-Продакшн» і «Каскад-Транспорт» та у Мостозагоні № 60 ПАТ «Мостобуд».

У січні цього року 13 економічно активних підприємств міста нарахували своїм працівникам заробітну плату, середній рівень якої менше законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати (менше ніж 1147 грн), у лютому та березні таких підприємств було 28. Як правило, основною причиною низького розміру середньої заробітної плати є тимчасова зайнятість працівників на умовах неповного робочого часу через відсутність необхідних об’ємів робіт. Підприємства, що забезпечують низький рівень оплати праці, постійно перебувають на контролі як такі, де можлива нелегальна зайнятість працівників.

Крім того, на засіданнях робочої групи розглядались питання легалізації використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин суб’єктами підприємницької діяльності сфери торгівлі та громадського харчування, а також на ринках міста.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
7 економічно активних підприємств Луцька боргують працівникам зароблене
29 квітень, 2013, 13:09