Топ-25 українських чиновників з найбільшими зарплатами

Топ-25 українських чиновників з найбільшими зарплатами
Серед українських чиновників найбільші зарплати у фінансистів: екс-глави Нацбанку Сергія Арбузова (на фото) та нинішнього очільника відомства Ігора Соркіна.

Всі декларації про доходи за минулий рік членів Кабміну, ключових співробітників Адміністрації президента, керівника НБУ, губернаторів, голови КМДА, голови Ради міністрів Криму, опубліковані до 27 квітня, проаналізував Forbes.

Отже, які чиновницькі посади самі «найхлібніші».

Якщо робити висновки лише по офіційній зарплаті, найбільше заробляють фахівці у сфері фінансів. У трійці лідерів - перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов (до грудня 2012 року обіймав посаду голови Національного банку України), його наступник, глава НБУ Ігор Соркін (у 2012 році - заступником голови Нацбанку) і міністр фінансів Юрій Колобов.

Це - загальноукраїнська тенденція. За даними Держстату, в 2012 році найвищі зарплати були у тих, хто займався фінансовою діяльністю.



Найменше на основному місці роботи (без урахування губернаторів) отримали глава Міністерства екології та природних ресурсів Олег Проскуряков (у 2012-му - голова Держслужби геології та надр) і заступник глави АП Сергій Ларін (у минулому році - голова Кіровоградської ОДА) - 119 000 і 91000 гривень за рік відповідно.

Приховані резерви


Зарплата для багатьох членів команди президента - не головне джерело збагачення. Наприклад, доходи глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна в минулому році в 38 разів перевищили його річну ставку, радника Януковича Андрія Портнова - в 30 разів, губернатора Харківської області Михайла Добкіна - в 132 рази, міністра доходів і зборів Олександра Клименка (у 2012-му - голова Державної податкової служби) - у 8 разів. Які альтернативні джерела дають можливість держслужбовцям стрімко багатіти? Як правило, самі декларанти стверджують, що це - дивіденди або гроші, виручені від продажу нерухомості та авто.

Але є у вищих чиновницьких колах і ті, хто сміливо декларує: вони живуть виключно на зарплату. Forbes виявив 19 таких імен. П'ятеро з них - новоспечені члени Кабміну, четверо - радники президента, а більша частина - губернатори.

Втім, «жити на зарплату» і «жити скромно» - не одне і те ж. Наприклад, губернатор Хмельницької області Василь Ядуха входить до списку, але разом з дружиною володіє 65 га землі, що робить його одним з найбільших землевласників серед чиновників.


Як рахували

При складанні рейтингу розглядалися декларації про доходи за минулий рік всіх членів Кабінету міністрів, голови НБУ, керівного складу Адміністрації президента, штатних радників глави держави, губернаторів, голови ради міністрів АР Крим та голови КМДА Олександра Попова. Всього - 53 людини.

Декларації ще 9 чиновників, що мали увійти до рейтингу, на 27 квітня не були оприлюднені/доступні для ознайомлення. Шестеро з них - члени Кабміну (Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Микола Присяжнюк, Віталій Захарченко, Раїса Богатирьова, Михайло Короленко), і три губернатора (Олександр Пеклушенко, Анатолій Присяжнюк, Сергій Тулуб).

Інформація про дані в деклараціях взята з офіційних сайтів відомств обласних державних адміністрацій, офіційних друкованих видань, ЗМІ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гаманець
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А Хомич где?
Відповісти
Ааааа! Ось де ті "покращення"!!!! Це вся мін. пенсія за термін від 10 років до 15 місяців!
Відповісти
А що Хомич??? В Хомича зарплата не вспливає точно!!!!
Для "Непорядок", до чого тут Ви тут це пишеш не понятно, у Вас щось з головою????
Відповісти
А Хто такий цей Хомич?
Відповісти
Останні новини
Топ-25 українських чиновників з найбільшими зарплатами
02 травень, 2013, 13:50