Розповіли, де ж саме пили каву і їли тістечка на Волині 100 років тому

Розповіли, де ж саме пили каву і їли тістечка на Волині 100 років тому
Як виявилося, розшукати фото сторічної давнини із зображенням інтер’єру закладу харчування у Луцьку – вкрай важко, але іноді й такі цікаві знахідки потрапляють до рук сучасних істориків. Зокрема, краєзнавиця Тетяна Яцечко-Блаженко зуміла віднайти декілька таких світлин і розповіла про найпопулярніший заклад міста того часу – легендарну цукерню італійця Цезаре Розаліні.

Про це вона розповіла у програмі 12 каналу.

Ця цукерня з’явилася у Луцьку в 1912 році, коли під кінець 19 століття італієць Цезаре Розаліні приїхав до міста, а згодом відкрив затишний і комфортний заклад, що став найпопулярнішим серед місцевих жителів і гостей.

«Він дуже часто виринає зі спогадів лучан, які проживали у цьому місті на початку 20-го століття. Там можна було скуштувати дуже багато цікавих страв, однією із них вважався торт «Шакотіс». Це – традиційний торт литовської кухні, що ззовні схожий на їжака і часто може мати великі розміри», – розповіла Тетяна.

Відомо також, що кожен вечір там відбувалися концерти за участі відомих гуртів не лише міста Луцька і Волині загалом, але часто – й гостей з Польщі.

«Для того аби зайняти місце іноді доводилося чекати по декілька годин», – зазначає історик.



На фото – один із запрошених оркестрів і альтанка, що знаходилося поруч. На жаль, фото інтер’єру не вдалося розшукати і до цього часу.

Між іншим, традиції італійця продовжили у Луцьку і дотепер, адже сьогодні можна також скуштувати «Розалінки» Розаліні у одному із місцевих закладів.

Типові працівниці тогочасних закладів харчування, так звані офіціантки.



Одяг відрізняється від того, який є сьогодні. На фото, що було підписане, як «Волинь», зображено двох дівчат приємної зовнішності.

Фото ілюструє відпочинок лучан у одному із місцевих барів.



«Насправді до цього часу не вдавалося знайти жодної світлини, яка б показувала інтер’єр луцького чи то Волинського закладу. По суті, це – одна із кількох таких унікальних світлин, яка дозволяє побачити асортимент, який був у барі, стійку, а також стильних лучан, що забралися випити якийсь смачний коктейль, поспілкуватися і потанцювати», – коментує історик.

На жаль точної локації знайти не вдалося, а саме фото було підписане, як «Бар у Луцьку у міжвоєнний період».

Більше дивіться у випуску 12 каналу.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Розповіли, де ж саме пили каву і їли тістечка на Волині 100 років тому
30 липень, 2019, 15:29