Луцька мерія ‒ третя серед «найдорожчих»

Луцька мерія ‒ третя серед «найдорожчих»
На утримання команди управлінців, що працює в Луцькій міській раді, кожен мешканець міста віддасть в 2013 році приблизно 148 гривень.

Загалом на це витратять майже 3,8% річного бюджету обласного центру, - пише IA ZIK.

Інформаційна агенція сформувала своєрідний рейтинг міст України з обсягом населення 200-300 тисяч осіб, в якому визначила, де найбільше бюджетних коштів витрачають на мерії.

Згідно з даними Державної служби статистики, таких міст є 12 – половина всіх обласних центрів України.



До міських рад цих обласних центрів було надіслано запити з проханням надати інформацію:

– яким є обсяг видатків міського бюджету (загального і спеціального фондів) у 2013 році;
– скільки коштів у міському бюджеті передбачено на органи місцевого самоврядування, тобто на утримання мерій;
– якою є чисельність працівників виконавчих органів міських рад.

На жаль, відповідь не надійшла із трьох мерій – Житомирської, Тернопільської та Черкаської. Отож, інформацію довелося отримувати із відкритих джерел – з офіційних сайтів цих міськрад.

Як свідчить аналіз надісланої інформації, обсяг видатків міських бюджетів коливається у межах від 812,5 мільйона гривень (Тернопіль) до 1,07 мільярда (Чернігів). А от вартість і чисельність чиновницького «менеджменту» чомусь різниться досить і досить істотно.

Зокрема якщо у Чернівцях чи Кіровограді у мерії повважали, що цілком достатньо 264 та 287 працівників, то у Черкасах і Сумах – понад півтисячі.

Аналогічно і обсяг видатків на чиновницьку братію коливається в межах від 22,6 млн грн. (Кіровоград) до більше як 44 млн грн. (Черкаси та Суми).

Таким чином, можна стверджувати: чомусь чиновники у містах по-різному оцінюють свою роботу. Для обслуговування муніципалітету у Сумах, Черкасах та Луцьку передбачили відповідно 4,7%, 4,3% та 3,8% усіх видатків міського бюджету. Для порівняння, у Чернігові цей показник практично удвічі менший.

«Рейтинг» міст за обсягом видатків на органи місцевого самоврядування (у відсотках до усіх видатків міського бюджету) у 2013 році виглядає так:

1. Черкаси – 4,66%
2. Суми – 4,29%
3. Луцьк – 3,76%
4. Рівне – 3,74%
5. Тернопіль – 3,73%
6. Полтава – 3,35%
7. Хмельницький – 3,23%
8. Івано-Франківськ – 3,16%
9. Житомир – 2,99%
10. Кіровоград – 2,61%
11. Чернівці – 2,49%
12. Чернігів – 2,19%

Враховуючи, що основною статтею доходів будь-якого міського бюджету є податок з доходів фізичних осіб (фактично – із зарплат), то цікаво, а скільки ж коштує чиновницький апарат муніципалітетів кожному мешканцеві. Нехитрі математичні розрахунки свідчать – ця цифра коливається у межах 80-160 гривень на рік. Наприклад, найбільше за «своїх» чиновників платити доводиться сумчанам (майже 163 гривні за рік), черкащанам (майже 156 грн) та лучанам (близько 148 гривень).

У Луцьку на утримання органів місцевого самоврядування у міському бюджеті (загальний та спеціальний фонди) на 2013 рік передбачено – 31 5153 мільйона гривень. За даними порталу Просто Банк, 26 квітня 2013 року кілограм золота у фінансових установах коштував у середньому 390 тисяч гривень. Таким чином, за ту суму, в яку лучанам обходиться утримання мерії, можна було б придбати майже 81 кілограм золота. А це – середня вага людини.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Наші чиновники на себе вміють тратити. ще б пак.
Відповісти
Останні новини
Луцька мерія ‒ третя серед «найдорожчих»
04 травень, 2013, 13:56