Кілька цікавих фактів про навчальну систему Швейцарії*

Кілька цікавих фактів про навчальну систему Швейцарії*
Середня освіта в Швейцарії є обов'язковою. З широким розмаїттям шкіл – від місцевих державних до приватних і міжнародних – рівень освіти надзвичайно високий. А ще навчання тут суттєво відрізняється від багатьох інших країн різноманіттям та цікавістю для дітей. Підібрати школу та дізнатися більше про особливості навчання у Швейцарії ви можете на сайті Karandash.

Факти про швейцарську освіту

Ось те, чого ви могли не знати про особливості навчання дітей та підлітків у Швейцарії:

• Система освіти Швейцарії значною мірою децентралізована. Існує 26 кантонів, які контролює Державний секретаріат з питань освіти, досліджень та інновацій (СЕРІ). Однак кожен кантон також створює та впроваджує власні стандарти.

• Швейцарія займає дев'яте місце з 65 країн та економік в рейтингу OECD/PISA освітніх стандартів для 15-річних дітей.

• Більшість дітей Швейцарії (80%) відвідують безкоштовні місцеві школи. Останні мають хорошу репутацію навіть за межами країни. Місцеві школи викладають мовою своїх кантонів, тому іноземна дитина може спочатку проходити тести на знання мов.

• Французькі, англійські, німецькі, іспанські, італійські, голландські та шведські школи ви можете знайти у більшості великих міст країни. У приватних школах класи менші, позакласних занять більше, а дітям в цілому надають більше свободи. Однак навчання в такому закладі може бути доволі дорогим.

• Обов'язкова освіта триває 9–11 років. Деякі діти йдуть в школу, коли їм виповниться чотири роки. Тому тривалість навчання може загалом досягати 15 років.

• Структура швейцарської системи починається з початкової (свого роду дитячого садка), в потім з нижчої середньої освіти. Остання може включати навіть професійну підготовку. Вища освіта – це рівень університету.

• Домашнє навчання у Швейцарії є рідкістю. Насправді закони, що стосуються його, відрізняються від кантону до кантону. В деяких регіонах таке навчання взагалі вважається незаконним.

• Діти та підлітки з особливими освітніми потребами мають право на підтримку фахівців до 20-річного віку. Дітей оцінюють спеціалізовані установи кантону та видають дозвіл на особливу підтримку від школи. Таке обслуговування зазвичай є безкоштовним.

• У Швейцарії державні витрати на освіту становлять близько 35 млрд. франків на рік, що відповідає 5,6% валового внутрішнього продукту (ВВП) країни.

Для зарахування до місцевої початкової школи вам знадобляться: свідоцтво про народження, медичне страхування (у т.ч. від нещасних випадків), посвідка на проживання та інколи доказ про проживання (може бути використаний договір оренди).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Щвейцарія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.