У волинському селі ‒ конфлікт через цвинтар. ВІДЕО

У волинському селі ‒ конфлікт через цвинтар. ВІДЕО
Мешканка Ківерцівського району хвилюється, що доведеться перепоховувати чоловіка втретє.

Жінка поховала його на новому цвинтарі. Два роки тому ділянку освятили і встановили хрест. Могила була першою. Та через день після похорону її викликали в сільраду і пояснили: призначення цієї площі ‒ інше, ‒ йдеться в сюжеті телеканалу 24.

«У сільраді мені сказали, що вашого чоловіка треба переховувати. В мене такий шок, канєшно, був. Я навіть не могла нічого сказати. Кажу: «А в чому справа?» ‒ «Діло в тому, що там ‒ земля під застройку. А кладовище буде далі метрів на 200», ‒ розповіла Феодосія Ширіна.

Ніхто дозволів, щоб тут було кладовище, не давав, запевняє сільський голова. Місце ‒ в санітарній зоні. Жінка погодилася на перепоховання. Жодних дозволів на ексгумацію у сільській раді не брали.

«Згідно із законодавством, якщо на другий день це робиться, це можливо і без санепідемстанції. Санепідемстанція більше 5 днів дає дозвіл на це. В мене так записано в законі, я вичитав. Міліцію я повідомив», ‒ пояснив Жидичинський сільський голова Олег Данкевич.

Селян таке самоуправство обурило, адже могилу і хрест перенесли без їх згоди та ще й на людські городи.

«Ця земельна ділянка ізначально була виділена під кладовище. Тільки потім не зрозуміло. Яким чином, сільський голова в телефонному режимі, коли вже здійснилося перепоховання, він повідомив, що тут не може бути кладовище, бо ця земля продана під будівництво», ‒ стверджує мешканка села Кульчин, громадська активістка Алла Гаврилюк.

Сільський голова такий розвиток подій заперечує.

На користь нового цвинтаря відмовилися від наділів 5 селян. У сільраді запевняють: це єдина ділянка, на яку вдалося отримати всі дозволи. Вона має пів гектара, розрахована більш ніж на 700 могил.

Місцевому цвинтарю ‒ 200 років, але тут досі хоронять. Цвинтар впритул прилягає до садиб, люди бояться пити воду зі своїх криниць.

«Вийшло, що дитина отруїлася тяжкими металами. І пройшлося нам відправляти в лабораторію воду, яку ми берем в колодязі тут по сусідству. Там вийшла ціла таблиця Менделеєва», ‒ розповідає місцева мешканка.

Сільський голова каже: громаді пропонували кілька різних площ під кладовище ‒ на жодну люди не погодилися.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а чому бандит данкевич не каже, що землю за лісом він продав і вийшло так, що поховали діда на ділянці прокурора! ВолиньPost, зробіть будь ласка розслідування!!!
Відповісти
ахахах, щас, вп візьме і зробить :))))))
Відповісти
нешутіть из кладовищем раз громада виришила там і буе хто знає а хто незнає хай запитає у ліплянців що стало зтим що перегорожував дорогу коли несли хрест на нове жидичинське кладовище як так сталося що третє скликаня ви голосували за бандіта зробіть висновок? ришае громада








Відповісти
Останні новини
У волинському селі ‒ конфлікт через цвинтар. ВІДЕО
10 травень, 2013, 17:21