У Луцьку знімали кіно про Волинську трагедію. ФОТО

У Луцьку знімали кіно про Волинську трагедію. ФОТО
Польський режисер Гжегоф Лінковські зі зінмальною групою фільмував у Луцька кадри для фільму про Волинську трагедію.

Зокрема, до стрічки потраплять кадри, відзняті під час українсько-польського богослужіння у Кафедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці, - пишуть Волинські новини.

Фільм про події 1943 року та тогочасний конфлікт між українцями та поляками знімають за розповідями двох істориків з українського боку - Романа Кабачія та історика з Польщі. Фільм має показати можливості примирення двох народів та пошук позитивних прикладів взаємодопомоги поляків та українців роки Волинської трагедії та відійти від стереотипів, які породжують лише ворожнечу між народами.

За словами Лінковські, під час зйомок фільму вони планували дослідити на якому етапі порозуміння знаходяться два народи – українці та поляки, дізнатись чи готові вони до цього діалогу, чи ще тільки на шляху до нього, чи взагалі можливе примирення. Тому основна робота авторів фільму - пошук позитивних історій про взаємодопомогу поляків українцям і навпаки.

Режисер розповів, що фільм знімають на замовлення польського телебачення, де й буде прем’єра.

«Переговори щодо трансляції цього фільму в Україні поки не ведуться. В Польщі фільм планують продемонструвати вже в цьому році, тому що зараз ця тема дуже актуальна і важливо, щоб напередодні 70-ї річниці Волинської трагедії та операції «Вісла», українська і польська сторони могли його побачити», - зазначає Лінковські.



За словами помічника режисера Яцека Тарасюка (Jacek Tarasiuk), зйомки на стадії завершення, вже відзняті свідчення очевидців, думки істориків, також у фільмі будуть використані анімаційні прийоми «оживлення» цінних історичних, щоб передати драматичність тих подій.

Він розповів, що зйомки в Польщі більше стосувалися договору, який підписувався між Армією Крайовою та ОУН-УПА поблизу Хелма в 1945 році під час закінчення війни, коли дві сторони об’єдналися, щоб визволити свої народи з-під радянської окупації.

«Це для поляків – позитивний момент, коли дві сторони змогли об’єднати зусилля проти спільного ворога», - наголошує пан Тарасюк.



За задумом режисера, фільм триватиме 45-50 хвилин. Зйомки майже закінчені, наступний момент – монтаж та озвучення фільму, графічні роботи.

«Кадри, які знімали сьогодні у храмі, будуть використані у фільмі аби зобразити реальні кроки, які Україна та Польще вже робить для примирення народів», - ділиться планами режисер.

«На початку 40-их років зло розлилося практично по всій Європі і дуже важко було знайти якесь місце, де б сусідні народи жили дружно. Німеччина та Польща воювали, у Франції велися бої, так само між українцями та поляками розпочалися нездорові конфлікти, в той час, коли вони до цього мирно співіснували. Просто треба це зрозуміти і пробачити», - вважає Яцек Тарасюк.



За його словами, ідея фільму про українсько-польський конфлікт, ґрунтується на позитивних моментах взаємодії двох народів у ті буремні часи та проводиться паралель з сучасними проявами примирення двох народів, свідчить про те, що Республіка Польща готова до перемир’я.

«Фільм у такому руслі замовило Польське телебачення, а це є дає нам зелене світло на те, щоб ми починали примирення і не піднімали старі конфлікти, а шукали позитивні сторони в цьому», - наголосив поляк.

Нагадаємо, знімальна група потрапила до Луцька з польськими прочанами, які завітали на Україну, аби висловити бажання примирення двох народів – українського та польського. Учасники прощі – переважно науковці та журналісти, які приїхали з Варшави з хрестом від гробу блаженнішого священномученика Єже Попєлушко та везуть його до Вижнян, щоб тут, в Україні, встановити його, як символ примирення двох народів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тоді, коли Польща і Україна будуть разом, то ніякий чорт, який діє таємно, не матиме сили!
Відповісти
Останні новини
У Луцьку знімали кіно про Волинську трагедію. ФОТО
11 травень, 2013, 13:59