Волинському бійцю посмертно присвоїли звання «Герой України»

Волинському бійцю посмертно присвоїли звання «Герой України»
Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання «Герой України» військослужбовцю з Ківерцівського району Андрію Волосу з удостоєнням ордена «Золота Зірка». Посмертно.

Про це повідомляє Район. Ківерці.

Нагороду отримали мама та дружина Андрія на День Незалежності під час «Ходи Гідності» у Києві.

Нагадаємо, 22-річний Андрій Волос загинув на Сході поблизу Південного 28 червня 2018 року.

Довідка:

Старший солдат, військовослужбовець 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені короля Данила Андрій Волос народився 13 грудня 1995 року на Волині. Закінчив в обласному центрі школу-інтернат, жив у Луцьку. Згодом переселився в Омельне Ківерцівського району, де мешкала його мама.

Хрещений батько Андрія, керівник Спілки воїнів АТО Волині Олександр Серватович розповідав журналістам, що після початку війни на сході Волос дев’ять разів намагався потрапити до війська, подавав документи у батальйон (роту спецпризначення МВС) «Світязь». Проте йому відмовляли через брак досвіду.

Хлопець уже повертався додому, коли йому подзвонили з Ківерцівського військкомату і запропонували підписати контракт із ЗСУ на три роки. Це було у 2015-му.

Поїздки на передову у складі 24 омбр не завадили Андрієві влаштувати особисте життя: у травні 2018 року Волос став на шлюбний рушник. Через місяць після весілля його вагітна дружина стала вдовою.

22-річний Андрій загинув 28 червня 2018 року.

Похований 1 липня на сільському кладовищі селі Омельне Ківерцівського району, де мешкає мати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шкода його як загиблого. Але,… Обставини смерті Андрія Волоса зовсім не такі, як розповідає тут його вітчим. Як він загинув є інформація і на офіційному сайті Міноборони і в багатьох газетах, сайтах, правда, деякі сайти тепер вже заднім числом стали переписувати обставини смерті Волоса. Навіщо? Ну, нехай, влада хотіла «ліпити» з нього Героя, але навіщо вам ще розповсюджувати неправду? Таке нагородження –це плювок пам’яті інших загиблих волинян в АТО, які дійсно достойні цього звання, але з якихось причин не отримали його. Хіба це справедливо?

Міністерство оборони України
Офіційний веб сайт

Зведення щодо обстановки в районі проведення операції Об’єднаних сил станом на 18.00 28 червня 2018 року
28 червня 2018, 18:40 | ID: 41781

Упродовж дня, 28 червня, ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишалася контрольованою, разом з тим відмічається збільшення активності противника на Горлівському та Маріупольському напрямках.
Всього протягом дня зафіксовано 7 випадків ведення прицільного вогню по наших підрозділах, з них 6 разів із застосуванням мінометів та танків.
На Луганському напрямку противник з позиції у населеному пункті Голубівське вів вогонь з танку по захисниках Новотошківського. Даний факт належним чином задокументовано та передано до міжнародних організацій.
Проте для примушення окупантів до припинення вогню Об’єднані сили відкривали вогонь наявними вогневими засобами, при цьому по населених пунктах вогонь не відкривався. За півгодини в районі Новотошківського вже було тихо. Втрат серед особового складу на цьому напрямку не має.
Найгарячіше протягом дня було в районі населеного пункту Південне, що на Горлівському напрямку. Ворог цинічно й підступно о 08.30 відкрив вогонь з мінометів, станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів по житловим будинкам цього населеного пункту. Командир роти Королівської бригади Олег Лотоцький, підрозділ якого боронить цей населений пункт, швидко оцінив ситуацію та організував бій. За мить чергові вогневі засоби вже відкрили вогонь по противнику. Як виявилося, під прикриттям вогню, впритул до містечка наблизилась група бойовиків. Резервну групу, яка за хвилину вже вела бій на околиці Південного, очолив командир взводу Валерій Шишак. Бій тривав майже пів години. В ході бою командир взводу Валерій Казімірович Шишак побачив, що важко поранений боєць резервної групи. Без сумнівів командир кинувся разом з командиром роти рятувати свого підлеглого. Саме цього й очікував снайпер-терорист. Підступним пострілом снайпера Валерій Казімірович Шишак був смертельно поранений. В підрозділі він був найстаршим. Невдозі йому виповнилося б 58 років. Не дочекавшись свого командира, згодом від отриманих важких поранень помер й боєць резервної групи, Андрій Волос, йому було лише 25.
Своє юне життя він віддав Батьківщині.
У зв’язку з ситуацією, яка склалася в цьому районі, командування Об’єднаних сил вжило дієвих заходів вогневого впливу на окупантів. Станом на 14.40 ситуація навколо Південного була стабілізована. За попередніми даними розвідки в районі Південного ворог поніс втрати 5 вбитими та 8 поранено.
Залишалася напружена ситуація на Маріупольському напрямку. Противник продовжує вести вогонь по наших позиціях з застосуванням зброї забороненої Мінськими домовленостями. Так під вогнем мінометів опинилися захисники Гнутового. Втрат серед особового складу на цьому напрямку не має.
Ситуація повністю контрольована Об’єднаними силами.
Відповісти