Карпачовій шукають заміну

Карпачовій шукають заміну
Повноваження чинного уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової закінчуються 7 лютого: уже відомі кілька кандидатів, які претендують на її посаду.

Про це пише Дзеркало тижня.

Українська Гельсінська спілка з прав людини у суботу, 28 січня, висунула на пост уповноваженого з прав людини у Верховній Раді кандидатуру голови спілки Євгена Захарова, інформує «Коммерсант-Украина».

На посаду омбудсмена Карпачова обиралася тричі: у 1998, 2003 і 2007 роках.

Відповідно до закону «Про уповноваженого з прав людини», омбудсмен обирається Радою кожні п'ять років. Кандидатуру на цю посаду може внести на розгляд парламенту його спікер або 113 народних депутатів. Цю посаду не можуть займати громадяни, які мають судимість, її не можна поєднувати з державною службою і членством у політичній партії. Роботу омбудсмена забезпечує його секретаріат і регіональні представництва.

Фінансування вказується окремим рядком у бюджеті, зокрема, у 2011 році воно становило 22,97 мільйона гривень.

Правозахисник Євген Захаров оцінює свої шанси як невисокі. У той же час, на його думку, парламент не підтримає і кандидатуру Карпачової.

«Її діяльність була малоефективною, омбудсмен могла б гостріше реагувати на порушення прав людини, активніше залучати міжнародну спільноту. Але для влади навіть її слабка критика виявилася неприйнятною. Гадаю, голосувати будуть за максимально лояльного до влади кандидата», – сказав Захаров.

Претендувати на посаду уповноваженого з прав людини будуть також колишній генеральний прокурор (2003-2004), народний депутат Геннадій Васильєв, народний депутат Сергій Головатий (обидва – Партія регіонів), президент Міжнародного правозахисного центру «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко і урядовий уповноважений з справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська.

У той же час поки ніхто з них відкрито не заявив про свої претензії на цю посаду.

Сама Ніна Карпачова не дала однозначної відповіді на питання про те, чи буде вона висуватися на пост омбудсмена учетверте.
«Поки що я зайнята підготовкою щорічної доповіді про стан та дотримання прав людини в Україні, яку подам до парламенту на початку лютого. Про вибори-перевибори я не думаю», – заявила уповноважений з прав людини.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.