У місті на Волині освятили пам’ятник депортованим з території Польщі українцям. ФОТО

У місті на Волині освятили пам’ятник депортованим з території Польщі українцям. ФОТО
8-го вересня у Володимирі-Волинському на території Храму Віри, Надії, Любові та матері їх Софії відкрили та освятили пам’ятний знак насильно виселеним українцям з території Польщі у 1944-1947 роках.

Про це інформує БУГ.

Ініціювало встановлення такого знаку Володимир-Волинське культурне товариство “Холмщина”. Дизайнер пам’ятника – Тарас Дукельський.

“75 років пройшло. Сотні тисяч українців було депортовано у примусовому порядку. Це супроводжувалося терором і репресіями, конфіскацією майна.


Виселені українці знайшли свою домівку в різних куточках України, а дехто потрапив у Сибір. Радянська влада назвала це депортацією, але це було спланованою акцією” – сказав начальник міського відділу культури і туризму Роман Віслобоков.

До роботи з встановлення пам’ятника долучилося багато людей. Підпримав проєкт і народний депутат Ігор Гузь.

Володимир-Волинський педагогічний коледж вставновив біля пам’ятника Холмську ікону Божої Матері, яку виготовили випускники.

На відкриття завітали міський голова Петро Саганюк, помічник народного депутата Андрій Бокоч, представники товариства “Холмщина”, серед яких Юрій Грицюк та інші.

Перед присутніми виступили історики, які розповіли про події 75-річної давнини. Як зазначили, встановлення пам’ятника – це знакова подія, щоб не переривався зв’язок поколінь.


Зазначимо, що всі фінансові витрати на себе взяло товариство “Холмщина”. Додамо також, що передбачений на пам’ятному знакові текст має ще бути погоджений з обласною комісією у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
чомусь не чути коментарів до ювілею з польського боку.. а мали б поділитись, скільки в цій європейській країні знищено православних храмів, українських могил..
Відповісти
Останні новини
У місті на Волині освятили пам’ятник депортованим з території Польщі українцям. ФОТО
09 вересень, 2019, 03:39