Чому для вирощування варто купувати гібриди соняшника?*

Чому для вирощування варто купувати гібриди соняшника?*
Соняшник – це високорентабельна сільськогосподарська культура, яка дозволяє отримувати високі прибутки при відносно невеликих затратах. Однак урожайність може значно знизитися через шкідників, несприятливі погодні умови, вплив хімікатів та інші фактори. Аби мінімізувати подібні ризики, потрібно використовувати гібриди. Цей насіннєвий матеріал створюється спеціально для отримання максимально великих врожаїв навіть за несприятливих умов. Якщо ви бажаєте купити насіння соняшника для вирощування, варто розуміти ключові переваги гібридних сортів.

Загальна висока якість

Схожість у гібридних сортів соняшника зазвичай досягає 80-90%, а в деяких випадках навіть наближається до 100% (за сприятливих умов). Це майже вдвічі кращі показники, ніж у звичайних сортів. Фактично фермер може отримати вдвічі більший врожай з відповідними фінансовими результатами. При цьому гібриди відрізняються і високим вмістом олії, й гарним смаком. Їх можна вирощувати для переробки в різні харчові продукти.

Генетична однорідність

Гібридні сорти проходять ретельний тривалий відбір, перш ніж потрапляють в продаж. Якість сортового насіння значною мірою залежить від запилення, яке неможливо контролювати. В результаті насіннєвий матеріал є неоднорідним. Гібридні рослини не мають такого різноманіття. Їхній ріст, розмір корзинок та інші характеристики однакові.

Ще один плюс гібридів – рівномірне дозрівання. Фермерам не потрібно збирати частини врожаю в різний час. Це дозволяє мінімізувати втрати.

Стійкість

Гібриди демонструють високий рівень спротиву спеці, засухам, підвищеній вологості та іншим негативним зовнішнім факторам. Такий соняшник можна вирощувати в різних кліматичних умовах, при цьому зберігаючи врожайність на належному рівні.

Для засушливих регіонів були виведені спеціальні сорти, які добре витримують знижений рівень вологи.

Що купувати?

Аби описаними перевагами дійсно можна було скористатися, потрібно купувати сертифікований посівний матеріал у відомих компаній. Отримуючи насіння «з рук», ви не можете бути на 100% впевненими у його характеристиках. Результат – ймовірність збитків. Найчастіше на якість гібридів скаржаться саме тоді, коли вони були придбані в неперевірених продавців.

Часто в якості недоліку гібридних сортів називають їх високу вартість. Однак вона є цілком виправданою, якщо враховувати описані вище переваги. Збільшена врожайність, менші втрати насіння, скорочення витрат на зберігання соняшника цілком перекривають різницю в ціні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: соняшник
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Чому для вирощування варто купувати гібриди соняшника?*
10 вересень, 2018, 10:24