Сверстюк у Луцьку презентував книгу про Гоголя. ФОТО

Сверстюк у Луцьку презентував книгу про Гоголя. ФОТО
Про дитинство, рід, сімейні традиції Миколи Гоголя та його спілкування із знаними сучасниками розповів у своїй книзі Євген Сверстюк.

Збірку есе «Гоголь та українська ніч» він презентував у приміщенні Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки у Луцьку 16 травня, ‒ пишуть Волинські новини.

Над творами, що увійшли до видання, Сверстюк працював упродовж багатьох років – ще від часів, коли перебував на засланні у 1970-их. Основна ж частина написана протягом останніх 10-и років.

За словами автора, у своїй книзі він хотів знайти ключ до загадки Гоголя.

«Чому українська ніч? Тому що я задумався: для Гоголя наш світ був настільки пошлим і мізерним, що краса України йому відкривалася вночі, коли всі сплять, а з гаю чується спів солов’їв, коли над Дніпром – місяць. І, зрештою, Різдвяна ніч. Він завжди мав справу з українською ніччю і її любив», ‒ зауважив письменник.

«Гоголь любив небо глибоке, зорі, чари української ночі. І в цій книжці я зібрав ці фрагменти з різних творів і зрозумів, що для нього Україна була як природа, глибина української стихії. Якщо йому в Італії подобалося, то лише тому, що нагадувала вона йому про Україну», ‒ вів далі автор презентованої книги.

Поділився Євген Сверстюк і своїми думками щодо точок перетину Миколи Гоголя і Тараса Шевченка.

«Було мало розвідок, що Гоголь і Шевченко в чомусь брати, в чомусь далекі і чужі. Ніколи вони не зустрічалися. Це може бути дивно, але Шевченко поїхав до Петербурга, коли Гоголь вже був в Італії. Тобто, можливості зустрітися у них вже не було. Але у Шевченка був такий вираз: «Ти смієшся, а я плачу, великий мій друже!». Тож, ця фраза є важливим ключем для розуміння їхньої глибокої спільності», ‒ зазначив Сверстюк.

Опісля презентації книги відбулося спілкування з письменником у форматі «запитання-відповіді». Окрім того, усі охочі могли купити книгу «Гоголь та українська ніч», яку презентував автор.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: культура
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Сверстюк у Луцьку презентував книгу про Гоголя. ФОТО
16 травень, 2013, 11:59