Найтиражніша україномовна газета відновлює роботу

Найтиражніша україномовна газета відновлює роботу
Найтиражніша україномовна газета «Експрес» відновлює роботу після конфлікту з податківцями.

Ще добу тому чиновники Міністерства доходів і зборів України офіційно стверджували, що жодних порушень у своїх діях не бачать, - пише Експрес.

Втім, під тиском неспростовних фактів на п’ятнадцятий день блокади податківці фактично визнали, що паралізували повноцінну діяльність шести підприємств неправомірно, без будь-яких на те законних підстав.

Як заявили фінансисти газети, усі підприємства у ці хвилини повертаються до нормального режиму функціонування.

«Усі поточні операції центральний портал почав реєструвати, однак документи, що мали бути зареєстровані з 1 по 15-те травня поки що підвисли, адже термін їх реєстрації у ці дні завершився. Ми будемо наполягати на тому, що проблема має бути усунута у повному обсязі, адже створена вона абсолютно штучно. Це, наскільки ми розуміємо, була показова демонстрація так званих «програмних репресій» і добре, що їх закулісні режисери нарешті збагнули, що зайшли занадто далеко у своїх збочених фантазіях, що до виникнення надзвичайної ситуації в регіоні залишались лічені години», - кажуть в «Експресі».

Втім, юристи «Експресу» вважають, що створений прецедент – надзвичайно небезпечний, адже він свідчить про те, що у роботі центрального сервера Міністерства доходів та зборів можливе умисне втручання службових осіб, не передбачене регламентом.

Юристи готують заяву у Генеральну прокуратуру з клопотанням про відкриття кримінального провадження, яке, за умови існування у країні принципу верховенства права, мало би пояснити, хто повинен відповісти за організацію безпрецедентного багатоденного тиску на незалежну газету.

Як відомо, з 1 травня діяльність шести підприємств була заблокована протиправними діями працівників Міндоходів України. Проблема виникла одночасно у таких підприємств: ТзОВ ”Газета Експрес”, ТзОВ ”Експрес Груп”, ТзОВ ”Фонд ”Свобода слова”, ТзОВ ”Експрес Медіа Друк”, ТзОВ ”Експрес Медіа Поліграф” і т.д.

Починаючи з 1 травня, усі ці підприємства були позбавлені можливості реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, що адмініструється центральним апаратом Міндоходів. Діями податківців повноцінна діяльність підприємств була паралізована, підприємства зазнавали збитків через втрату клієнтів, під загрозою втрати роботи опинилися сотні людей.

При відправленні податкових накладних для реєстрації повертається електронна квитанція, в якій ДПС зазначав, що документ не прийнято, у зв’язку начебто помилкою такого змісту: «місцезнаходження юридичної особи продавця товарів/послуг, вказане у документі не відповідає інформації Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Втім, будь-хто міг звірити дані цих підприємств, вказані у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб—підприємців на сайті Мінюсту та у податкових накладних, виданих цими продавцями і пересвідчитись, що вони – ідентичні. Жодної помилки, про яку зазначено у квитанції про відмову в реєстрації податкової накладної не існувало. Відтак, будь-яких законних підстав для відмови в реєстрації податкових накладних не було.

Керівництво управління Міндоходів у Львівській області згодом офіційно підтвердило, що не існує будь-яких законних підстав для блокування діяльності усіх шести підприємств, що забезпечують підготовку та випуск газети «Експрес». Також воно спростувало чутки про те, що саме з ініціативи місцевих податківців здійснюється тиск на незалежну газету.

В офіційному коментарі заступник керівника відомства Олексій Сторчило зокрема заявив:

«Реєстрацiя податкових накладних виходить за межi повноважень ДПС областi. Ведення цього реєстру згiдно з пунктом 14.1.60 статтi 14 Податкового кодексу виходить за межi нашої компетенцiї.

Поряд з тим ми, як вищестоячий орган, поцiкавилися цим питанням глибше, й мiсцевi податковi інспекції, на обліку яких перебувають зазначені підприємства, пiдтвердили нам, що за їх даними немає жодної причини, яка б не дозволяла робити реєстрацiю документів зазначених підприємств на Центральному порталі податкової звітності. Ми глибоко стурбовані ситуацією, що склалася, нашу позицію ми довели до відома столичного керівництва».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЗМІ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Між глюком на сервері і тиском дві великі різниці...
Відповісти
Досить розповсюджений "трюк" податкової. На початку цього року аналогічні проблеми мало одне із луцьких підприємств, що входить до складу великої іноземної корпорації. Не допомагали ні звернення до центрального апарату податкової, ні до правоохоронних органів. Проблему вдалося вирішити лише через місяць після заяви іноземних засновників про припинення діяльності на території України. Як згодом виявилося, такі проблеми було створені працівниками ДПІ на "замовлення" одного із конкурентів...
Відповісти
Останні новини
Найтиражніша україномовна газета відновлює роботу
16 травень, 2013, 14:19