Навіщо потрібен психолог і де його знайти на Оболоні?*

Навіщо потрібен психолог і де його знайти на Оболоні?*
Темп сучасності приніс в наше життя чимало проблем. Одна з них - складні ситуації, які не завжди можна вирішити вольовим рішенням. Тому, найчастіше, коли людина не може знайти швидкий вихід зі скрути, вона стикається віч-на-віч зі стресом. Щоб цього не сталося, потрібна підтримка ззовні. Для цього й існують психологи.
Запитаєте: навіщо звертатися до психолога, якщо є вірний друг? В першу чергу, тому, що психотерапевтична сесія не має нічого спільного з дружньою бесідою. Але, в той же час, перед тим, як звернутися за допомогою до фахівця, потрібно зрозуміти: до кого саме вам потрібно. Через незнання і ряд інших причин, люди схильні підміняти поняття психолог, психотерапевт і психіатр. Тому, для початку розберемося з цими термінами.

Психолог, психотерапевт і психіатр - хто потрібен вам?

Якщо людина губиться в часі, має провали в пам'яті, дивну поведінку, не пам'ятає де знаходиться і скільки їй років - це, однозначно, клієнт психіатра. Оскільки, цей фахівець працює з психічно хворими людьми, у яких не просто є проблеми з функціонуванням мозку, судин, нервової системи, а й простежуються зміни особистості, характеру, виникають галюцинації тощо.

Психологи і психотерапевти працюють з психічно здоровими людьми (як виняток, психотерапевт може займатися людьми з незначними психічними проблемами - неврози, панічні атаки, посттравматичні розлади, психосоматичні захворювання, різні фобії і т.п.). Але тут існують свої нюанси. Якщо ваша мета - отримати допомогу в адаптації до ситуації, то вам до психолога. Якщо ви хочете принципово змінити ситуацію і своє ставлення до життя в кращу сторону, краще звернутися до психотерапевта. Також треба знати, що з цих двох лікарем є тільки психотерапевт.

Не можете визначитися хто потрібен? Психотерапевт і психолог (Оболонь) є тут https://medikom.ua/psihoterapiya-kiev/ - клініка MEDIKOM пропонує такі послуги як: консультація психотерапевта, сеанс психотерапії, консультація психолога. Тут ви можете отримати не тільки пораду, а й ефективне медикаментозне лікування за сучасними протоколами і методикам.

З чим можна звернутися до психолога?

• Проблеми в міжособистісних відносинах (це не тільки сварки зі своєю другою половинкою, а й негаразди з колегами, проблеми у відносинах "батьки-діти" і, в принципі, з людьми, які оточують вас в повсякденні);

• Невпевненість у собі у своїх діях;

• Труднощі в спілкуванні з оточуючими;

• Постійне почуття провини, що виникає з нічого;

• Нерозуміння оточуючих;

• Неадекватна самооцінка;

• Труднощі в ухваленні рішень;

• Профконсультування;

• Робота з людиною, яка пережила втрату (розлучення, смерть близької, втрата роботи тощо).

Чим психолог не займається?

Поряд зі списком "показань" для звернення існує перелік "протипоказань” до відвідування психолога, тобто те, що не входить до його професійної компетенції, навіть в тому випадку, якщо він має спеціалізацію клінічної психології. Психолог - не лікар і не чарівник, а значить не може займатися:

• Гіпнозом;

• Рішенням проблем за вас;

• Складанням гороскопів, нумерологічних карт тощо;

• Зміною світу навколо вас.

Психолог просто допомагає людині, яка потрапила у важку життєву ситуацію або переживає кризу, знайти найбільш ефективне вирішення проблеми, надає їй моральну підтримку. Він не може змінити світ навколо людини, перебудувати його так, щоб клієнту було зручно жити, не може вирішити проблеми за вас. І, звертаючись за допомогою до психолога, про це не варто забувати. Звичайно, важливо, щоб він був компетентний. Дилетант, який прочитав пару книжок і почав консультувати, може тільки погіршити проблеми і травмувати психіку.
Бути чи не бути зверненням до психолога, вирішувати вам. Якщо ж ви все-таки зважитеся, то пам'ятайте: психолог - не лікар, не вчитель, не порадник. Він виконує роль провідника, який підтримує своїх клієнтів на особливо важких ділянках життєвого шляху. Це людина, яка зрозуміє, підтримає і не засудить (остання якість якраз і відрізняє його від друзів).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.