Студентка СНУ із Замбії розповіла, що не любить борщ і жде літа

Студентка СНУ із Замбії розповіла, що не любить борщ і жде літа
Крістабел Мванго, студента СНУ імені Лесі Українки, живе в Луцьку вже два роки.

Дівчину з екзотичною зовнішністю важко не помітити серед інших перехожих. Як виявилося, вона приїхала з Замбії ‒ держави на півдні Центральної Африки ‒ здобувати тут освіту, ‒ пишуть Відомості.

У Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки темношкіра студентка навчається на факультеті міжнародних відносин. Про адаптацію до нашого стилю життя і про свої мрії Крістабел розповіла кореспонденту «Відомостей».

«Я хотіла вчитися в Україні чи Росії, ‒ пояснює ламаною українською мету свого приїзду Крістабел. ‒ Але мої друзі, які вступили у медичний університет у Донецьку, порекомендували саме цей університет у Луцьку. Сказали, що викладають тут тільки українською або російською. Моя ж рідна мова ‒ англійська. Тому я рік перед вступом вчила українську».

Каже, що мова для неї не дуже складна. «Я вже вмію читати, розумію приблизно 70%, однак, вимовляти, говорити важко. Але мені викладачі багато допомагають», ‒ каже дівчина.

Як виявилось, у себе вдома Крістабел навчалася на факультеті менеджменту й економіки та паралельно працювала у банку. Але завжди мріяла продовжити освіту за кордоном.

Як розповіла начальник відділу міжнародних зв’язків Східноєвропейського університету Олександра Алісова, сьогодні у їхньому закладі навчається 22 студенти з-за кордону ‒ з країн СНД, найбільше ‒ з Росії, є з Білорусі, з Африки ‒ з Нігерії, Замбії, Камеруну, Алжиру й один аспірант із Лівії.

«Найпопулярнішими є факультет міжнародних відносин, де й вчиться більшість студентів із африканських країн, а також правознавство, географія, фінанси та кредит, ‒ пояснює Алісова. ‒ За навчання незалежно від факультету вони платять 1900 доларів у рік».

Про процедуру оформлення іноземців в університет розповіла, що заклад подає оголошення в міжнародні освітні журнали, надсилає листи в посольства з інформацією, також на сайті вишу зазначено про таку можливість англійською мовою.

«4-5 квітня з колегою відвідували у Києві конференцію з досвіду навчання іноземців, ‒ продовжує Олександра Алісова. ‒ Там були представники рекрутингових компаній, які допомагають залучати іноземних студентів у вищі навчальні заклади України. Ми обмінялися з ними інформацією. Думаємо, співпраця налагодиться і кількість таких студентів зросте. До того ж на цій конференції з нагоди 50-річчя Організації Африканської Єдності нам вручили диплом за високоякісну підготовку спеціалістів для країн Африки».

Щодо адаптації, то Алісова каже, що студенти, якщо не знають української, то перед вступом рік вчаться на підготовчому відділенні.

«Тут їм англійською викладають українську, бо здебільшого всі нею володіють. І маємо непогані результати, оскільки всі студенти, які навчались у нас на підготовчому, успішно вступили в університет і успішно навчаються. Про цих студентів хороші відгуки: вони дуже старанні, сидять на перших партах, не пропускають лекцій. Адаптуватись у суспільстві, вирішити якісь організаційні питання з поселенням, реєстрацією у міграційній службі, також особисті проблеми, наприклад, звернення до лікаря, допомагає наш відділ. Одна студентка з підготовчого відділення була вагітна, то ми їй помагали стати на облік у пологовому, бо дівчина володіла тільки французькою», ‒ додає вона.

Живуть іноземні студенти, за словами Алісової, в університетських гуртожитках, по одному або по двоє у кімнаті. А до себе додому їздять приблизно раз у рік, бо дорога дорого обходиться. Після навчання в Україні мало хто з них залишається.

Крістабел уже не була вдома майже два роки. Каже, що з рідними, а у неї є два брати і бабуся, бо батьки померли, коли дівчинці було десять років, спілкується в основному через скайп. А ще нетерпляче чекає літа, адже у неї на батьківщині «буває тільки тепло і дуже тепло». Не може звикнути до наших холодів і до їжі.

«Я не люблю борщ, хоча це ваша національна страва, не п’ю пиво та вино, ‒ розповідає. ‒ У вас щодня їдять дуже багато картоплі та хліба, а це важко. А якщо овочі, то в основному тільки капуста».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
НУ ЗВІНЯЙ, ПОДРУГА, БАНАНІВ НЕМА
Відповісти
Придурок! Хороша вона дівчина! Дуже мила =)
Відповісти
ггг от мавпа)
Відповісти
долбанные расисты, нацики и фашисты!!! Когда вы уже повыздыхните все?
Відповісти
як низько!!!!
Відповісти
То ти мавпа!
Відповісти
все таки українки-волинянки найкрасивіші.
Відповісти
каждому своё)
Відповісти
бідна дитина..
Відповісти
Міжнародні відносини це сам незнаю що і з ким, це найгірший фвкультет після якого ніде не можна влаштуватися.
Відповісти
Ну и нашла ликбез!
Відповісти
Останні новини
Студентка СНУ із Замбії розповіла, що не любить борщ і жде літа
17 травень, 2013, 12:37