Чи влаштовує вас, як у школах збирають гроші з батьків? ПИТАННЯ ДНЯ

Чи влаштовує вас, як у школах збирають гроші з батьків? ПИТАННЯ ДНЯ
Депутати Луцької міської ради минулого тижня створили спеціальну тимчасову комісію, яка має вивчити складну ситуацію в галузі фінансування міської освіти, і запропонувати шляхи вирішення проблеми.

Нагадаємо, дефіцит у фінансуванні освіти на 2012 рік становить 29,4 мільйона гривень. З них 19 мільйонів - це кошти на виплату заробітної плати.

Зі слів депутата Андрія Осіпова, одне з питань, яке вивчатиме комісія, – благодійні внески батьків, що становлять левову частку фінансування шкіл і дитсадочків. Ймовірно, буде створене положення, що регламентуватиме діяльність спеціальних благодійних фондів, які збиратимуть такі кошти.

«Чи влаштовує вас, як у Луцьких школах збирають з батьків гроші?» - запитав ВолиньPost у лучан.

Валентина Прокоп’юк, бухгалтер на приватному підприємстві, 48 років:

«Зараз – так. Моя дочка – одинадцятикласниця. Вже 11-й рік підряд здаємо гроші на школу. Зараз ситуація покращилась. Хто скільки має – стільки і здає. Хоча в нас є визначена ціна 30 гривень. З тих коштів 10 гривень лишається на клас, а решта йдуть на ремонт того, що зламалось, на підручники, маркери для дошки. Така ціна влаштовує.

Мені подобається, що в нас батьківське самоврядування, і зборами грошей не займаються вчителі. Ніхто нікого насильно ні до чого не примушує.

Наприклад, діти їхали в Буковель на екскурсію, то гроші, які збирали протягом року використовували на цю поїздку і батькам прийшлось менше платити».

Ірина Нестерова, випусковий редактор інтернет-видання ВолиньPost, 34 роки:

«Те, що доводиться постійно здавати гроші на різні потреби у школу, мене мусить влаштовувати. Бо іншого виходу я зараз не бачу. Я розумію вчительку, яка каже: треба стільки-то здати на такі-то потреби. Бо з неї вимагають вести відповідну роботу з батьками. Я не бачу, що вона зловживає цим. Навпаки, їй часто буває навіть незручно нагадувати.

Зараз моя дитина ходить у 1-й клас, і якщо порівняти з тим, які суми ми здавали у садочку, то мушу визнати, що вони зросли не набагато. Це 17,50 гривень щотижня на харчування, 30 гривень щомісяця на потреби школи і по 10 гривень у місяць за заняття з англійської і хореографії. Звичайно, напередодні свят – Нового року, 8 Березня – витрати зростають. Але це тільки перед святами.

На що витрачаються гроші, які здаємо на потреби класу, мені відомо: цим займається батьківський комітет. І завжди батьки розповідають, що скільки коштує. Підозрювати когось у нечесності мені навіть у голову не приходить. А з приводу грошей на школу – не знаю. Не доводилося ще чути, щоб хтось цікавився, куди вони йдуть. І сама не цікавилася.

А ще батьки розповідають, що в інших школах здають значно більше. Може бути й таке, що в мене ще все попереду, і мені колись доведеться обурюватися з приводу так званих поборів… Але поживемо – побачимо».

Людмила Яворська, прес-секретар ПФ «Скорпіон-сервіс», 28 років:

«Влаштовує. Після садочка школа приємно здивувала – суми зменшилися в рази. Якщо чесно, ніколи особливо не розбиралася, на що саме йдуть гроші, які збирають в навчальному закладі.

Знаю, що вчителька щомісяця чітко пише в щоденнику дитини: така-то сума – за харчування. А щоб окремо збирали на фонд школи чи фонд класу – і не скажу відразу. Якщо збирають, то це якась незначна копійчана сума, яку я і не помітила.

Додатково гроші на різноманітні потреби збирає батьківський комітет. Це робиться, як на мене доволі розумно, бо не бігають кожного місяця за 5-10-тьма гривнами, а збирають на початку року по сто гривень, формують фонд, гроші з якого йдуть на різні потреби. І на подарунки діткам на дні народження, і на квіти вчителям. Впевнена, що при потребі батьківський комітет може прозвітуватися за кожну копійку.

Мене завжди дивують розмови про те, які шалені суми збирають в навчальних закладах. Я цього не помітила ні в дитсадку, ні в школі. Навпаки, з радістю подвоїла б суму, яку плачу в школі, якби раціон школярів покращився і моя дитина почала б хоч щось їсти».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
цікаво, яка сума зборів фондів за школу і за клас?
Відповісти
Останні новини
Чи влаштовує вас, як у школах збирають гроші з батьків? ПИТАННЯ ДНЯ
31 січень, 2012, 09:13