Школярі відзняли короткометражку про Любомль

Школярі відзняли короткометражку про Любомль
11-класники Любомльської ЗОШ №3, вивчаючи історію рідного краю, вирішили зняти короткометражний історико-краєзнавчий фільм про відому пам'ятку архітектури у місті — костел Святої Трійці, який у цьому році відзначатиме 600-ліття

Про це пише «Волинь-нова».

Костел не випадково привернув увагу творчого тандему хлопців — Сергія Лончука та Івана Григи — до ідеї розказати і показати її. Ось що розповідає ініціатор створення фільму Сергій.

«Цікавлячись історією Любомля, Волині та України, я помітив, що в інтернеті є досить багато різних відео чи репортажів журналістів про пам'ятки архітектури. Мені стало прикро, що не менш цікаві древні споруди нашого міста не представлені широкому загалу. Тоді, влітку минулого року, й зародився задум зняти короткометражний фільм про одну зі старожитностей Любомля. Мене запитували, чому саме костел, а не інші, як, наприклад, церква Святого Георгія Побідоносця, храм Різдва Пресвятої Богородиці чи Палац Браницьких? Ці історичні будівлі — у наших планах подальших. А костел тому, що є найдавнішим серед збережених до нашого часу римо-католицьких храмів, і 2012 рік — то його 600-річчя. Як не прикро, але костел — у, м'яко кажучи, непривабливому вигляді і потребує ґрунтовної реставрації».



Із короткометражної десятихвилинної стрічки глядач може довідатись про легенду щодо спорудження костелу та хроніку його занепадів і відбудов, опис і стиль, у якому зведений, головні святині храму, цікаві факти протягом часів його існування, поглянути на його сучасний вигляд.

«Зйомки відео про костел стали для мене новим досвідом, глибшим пізнанням історії рідного міста, — каже Іван Грига, за яким були монтаж і озвучення фільму. — Сергій має непоганий фотоапарат та штатив, я — якісний мікрофон і уміння працювати у відповідних програмах, тому й взялися за таку справу».

Свою творчу роботу автори уже продемонстрували любомльчанам. Найближчим часом хлопці планують подати її прихожанам костелу, а від дирекції краєзнавчого музею отримали пропозицію показати відео на історико-краєзнавчій конференції до 725-ої річниці міста та 600-ліття костелу.

За допомогу у створенні фільму хлопці дякують директору Любомльського краєзнавчого музею Олександру Остап'юку, місцевому краєзнавцю Миколі Дзею, художниці і прихожанці костелу Наталії Блонській, настоятелю храму Августину Сіцінському, органістці храму Оксані Семенович, релігійна пісня у виконанні якої звучить на початку кінострічки.

Довідка

Спорудження костелу Святої Трійці пов'язане з польським королем Владиславом ІІ Ягайлом, який неодноразово відвідував Любомль і в 1409 році побудував у місті дерев'яний парафіяльний костел Святої Трійці. Храм неодноразово горів і перебудовувався.

У 1412 році замість дерев'яного постав новий мурований костел у готичному стилі. У 18 столітті храм набув барокового вигляду, у якому лишився до сьогодні.

Головною святинею храму був чудотворний образ Божої Матері з дитятком, відомий під назвою ікони Божої Матері Любомльської, датованої початком 17 ст. і згодом переданої у Польщу.

Потерпів храм за часів радянської влади, яка пристосувала костел під склад. Було розбито і знищено орган і вівтар та спалено чимало книг. Нині храм живе своїм життям, щонеділі та у свята тут відбуваються богослужіння.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де відео?
Відповісти
Відео можна переглянути ось тут:

http://www.youtube.com/watch?v=Fkf4BfKfPLI
Відповісти
Дякую, ми для зручності доставили відео у текст
Відповісти
Останні новини
Школярі відзняли короткометражку про Любомль
31 січень, 2012, 09:19