На Волинь з'їхалися лесезнавці та нащадки Лесі Українки. ВІДЕО

На Волинь з'їхалися лесезнавці та нащадки Лесі Українки. ВІДЕО
Внучатий племінник Лесі Українки Роберто Гааба (на фото), окрім зустрічі з губернатором Волині, взяв участь в науковій конференції у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.

«Леся Українка і національна література» - таку назву мала Міжнародна наукова конференція, яка відбувалася 17–18 травня у виші, - повідомили у прес-службі університету.

Участь у ній узяли вчені з Луцька, Києва, Львова, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Житомира, Рівного, Полтави, а також Польщі та США.

Відкрила конференцію проректор з навчально-виховної роботи, завідувач кафедри української літератури, кандидат філологічних наук, доцент Ірина Констанкевич. Після неї слово було надане співголові оргкомітету – директорові Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України та Науково-дослідного інституту Лесі Українки СНУ імені Лесі Українки, академіку НАНУ Миколі Жулинському.

У своєму виступі він наголосив на величезній актуальності спадщини Лесі Українки, особливо з погляду на проблему національної ідентичності, а також дав пояснення терміна «культурний націоналізм» (до його представників учений зараховує таких речників морального, духовного відродження українства, як Іван Франко, Леся Українка, Михайло Грушевський, Сергій Єфремов та інші).

Також присутні заслухали виступи почесних гостей – внучатого племінника Лесі Українки Роберто Гааба, котрий прибув до Луцька зі Швейцарії разом зі своїми дітьми та видатного українського письменника, громадського та культурного діяча, Героя України Івана Драча.





Під час конференції було презентовано низку наукових видань, зокрема енциклопедію «Тарас Шевченко». Серії «Студії з україністики», «Київські полоністичні студії», «Друкується вперше. Літературні палімпсести» представив доктор філологічних наук Ростислав Радишевський.

І, нарешті, книгу «Іван Матвійович Стешенко. Твори. Переклади. Вибране листування» представили історик, краєзнавець, письменник із Полтави Григорій Титаренко та доктор філологічних наук, старший науковий співробітник Інституту філології Київського національного університету імені Т. Шевченка Галина Александрова.

Пленарні засідання відбулися 17 травня.

Учасники заходу здійснили екскурсію містом, відвідали Музей Волинської ікони та Музей Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

18 травня робота конференції продовжилась у секційному режимі в Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки в Колодяжному.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волинь з'їхалися лесезнавці та нащадки Лесі Українки. ВІДЕО
19 травень, 2013, 14:38