На Волині з'явився пам'ятний знак краєзнавцю. ФОТО. ВІДЕО

На Волині з'явився пам'ятний знак краєзнавцю. ФОТО. ВІДЕО
У Камені-Каширському відкрили меморіальну дошку краєзнавцю Василю Кмецинському.

Пам’ятний знак прикрасив фасад приміщення, де розташовані Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей та Будинок дитячої та юнацької творчості, - пишуть Вісті Каменя.

Вшанувати видатного діяча прийшли представники і молодших і старших поколіннь району, громадськість. Прибули син і родина Василя Кмецинського.

Також були присутніми голова РДА Іван Вовк, голова районної ради Віктор Сус, начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Лисюк та міський голова Василь Бондар.





Довідка

Василь Кмецинський народився в м. Дунаївці на Хмельниччині. Після закінчення Чернівецького державного університету в 1952 році приїхав за направленням на роботу в Камінь-Каширське педагогічне училище. Згодом працював інспектором районного відділу народної освіти, вчителем місцевої школи.

Талановитого педагога зацікавила багатогранна історія Поліського краю, його народні традиції. Разом з послідовниками, він збирав речі і матеріали для музею. Протягом багатьох років публікував у місцевій пресі нариси і статті про історію і культуру Волині, про долю багатьох краян.

Краєзнавчий музей на громадських засадах було відкрито 23 грудня 1980 р. на підставі рішення № 303 виконавчого комітету Камінь-Каширської районної ради народних депутатів. Першим його директором і автором експозиції став саме Василь Кмецинський .

Краєзнавець працював над створенням фонду відомого земляка, Євгена Шабліовського, що народився в місті Камені-Каширському. Багато уваги Василь Кмецинський приділяв взаємозв’зкам родини Косачів і с. Запруддя.

Василь Михайлович - автор ряду публікацій на краєзнавчу тематику, зокрема: «Місто над Циром» (історико-краєзнавчий нарис), «Роман Мстиславович – засновник Каменя-Каширського та його навколишніх сіл», «Історія Каменя-Каширського» та інші.

У 1985 р. музею за його діяльність було присвоєно найменування «Народний» Міністерства культури України.

Директорами Камінь-Каширського народного краєзнавчого музею у свій час були:

– з 1980 по 1988 рр. – Василь Михайлович Кмецинський;

– з 1988 по 1991 рр. – Микола Улянович Ференчук;

– з 1991 по 1992 рр. – Володимир Володимирович Хільчук.

З червня 1992 р. Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей очолює Наталія Олександрівна Пась.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині з'явився пам'ятний знак краєзнавцю. ФОТО. ВІДЕО
20 травень, 2013, 07:00