Як підготуватися до рентгеноскопії шлунка*

Як підготуватися до рентгеноскопії шлунка*
Навіщо роблять рентгеноскопію

Ця процедура як один з найефективніших методів діагностики призначається лікарем для отримання оцінки стану шлунково-кишкового тракту. Рентгеноскопія дає можливість виявити безліч патологій шлунка, кишечника і дванадцятипалої кишки (виразки, пухлини, запальні процеси, дивертикули). Показана вона при підозрах на розвиток виразкової хвороби, гастриту, запальних процесів, дуоденіту, деформації шлунка. При наявності нудоти, блювоти, порушень стільця, болів у верхній ділянці живота, а також при необгрунтованому різкому зниженні ваги необхідно звернутися лікаря і зробити рентгеноскопію шлунка.

Як підготуватися до рентгеноскопії шлунка

Підготовка до обстеження залежить від того, чи є у пацієнта порушення роботи травного тракту чи ні. Пацієнтам без порушення функцій травлення процедуру рекомендується виконувати натщесерце. За 8 годин до її виконання слід відмовитися від прийому їжі. Також необхідно виключити прийом алкоголю і куріння.

Як підготуватися до рентгеноскопії шлунка, якщо є проблеми з травленням

У цьому випадку підготовка серйозніша. 2-3 дні до обстеження потрібно дотримуватися дієти: виключити з раціону продукти, що викликають здуття живота (газовані напої, бобові, свіжу випічку); відмовитися від жирної і гострої їжі. Якщо метеоризм турбує безпосередньо перед обстеженням, пацієнту рекомендують прийняти активоване вугілля або роблять очисну клізму.

Як проходить рентгеноскопія шлунка



Рентгеноскопія шлунка виконується 2 способами: з контрастуванням (прийомом сульфату барію) і подвійним контрастуванням (прийомом сульфату барію і нагнітанням через задній прохід повітря).

Як роблять рентгеноскопію шлунка з контрастуванням? Для цього перед діагностикою пацієнту дають випити барієвий розчин. За смаком він нагадує крейду, тому для людей з підвищеним блювотним рефлексом лікар призначає препарати, що знімають спазми. Дозування визначається індивідуально для кожного пацієнта. Необхідний сульфат барію через те, що він не пропускає рентгенівські промені, це дає можливість лікарю краще розглянути органи шлунково-кишкового тракту. Повітря в шлунок нагнітається в тому випадку, коли потрібно оцінити еластичність його стінок.

В ході обстеження рентгенолог спостерігає за проходженням барієвого розчину по травному тракту і робить знімки. Просвічування шлунка виконується в горизонтальному і вертикальному положенні пацієнта. Також знімки виконуються при затримці дихання для отримання чіткого та інформативного зображення. Процедура займає 20 хвилин, але і іноді і більше - 30-40 хвилин. За цей час лікар робить кілька знімків під різним кутом і з різних сторін.

Що показує рентгеноскопія шлунка



Цей вид обстеження дає чітку картину стану шлунка і дванадцятипалої кишки. З його допомогою лікар ставить діагноз і розробляє для пацієнта курс лікування. Ефективність виконання рентгеноскопії шлунка залежить як від кваліфікації лікаря, так і від якості самого обладнання. Тому, якщо ви хочете мінімізувати ризик помилок в постановці діагнозу, необхідно використовувати в роботі рентген-апарати від перевірених постачальників. Якісне медичне обладнання з доставкою по Україні пропонує компанія «Мега Мед Маркет».
Ознайомитися з рентгенологічним діагностичним обладнанням від компанії «Мега Мед Маркет» можна перейшовши за посиланням.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров’я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.