Що варто знати про тепловий насос*

Що варто знати про тепловий насос*
Усі теплові насоси працюють на зразок кондиціонерів. Іноді їх енергетична ефективність практично однакова. При цьому вона перевищує цей показник у нагрівальних приладів традиційної конструкції, наприклад, електричних обігрівачів.

Устаткування для теплового насоса

Вибір опалювального обладнання зазвичай починається з визначення його необхідної потужності. Проводиться розрахунок приміщення, підрахунок тепловтрат, враховується потрібна кількість гарячої води для побутових потреб. Цей розрахунок доручати краще фахівцям, щоб уникнути помилок. Приблизний порядок цифр видають програми-калькулятори на сайтах компаній-виробників.

Далі можна вибирати тип пристрою з урахуванням ділянки. Якщо у вашому розпорядженні є досить великий водойм (кілька сотень кубічних метрів), то, можливо, він підійде для розміщення під землею. Останній нагадує змійовик з гнучких полімерних труб, його акуратно укладають на дно і закріплюють там вантажем.

Повітряні теплообмінники цілком годяться для вітряних південних регіонів нашої країни або для бівалентних систем. Їх можна розміщувати на відстані до 30 м від внутрішнього блоку. На ділі їх розташовують якомога ближче до дому, оскільки довгі з'єднувальні лінії збільшують втрати і знижують корисну потужність. В ідеалі це глуха стіна будинку, подалі від вікон спалень.

Важливий параметр – мінімальна температура зовнішнього повітря в режимі нагріву. У спеціально адаптованих до морозів моделей вона може становити – 25 градусів.

В силу технічних особливостей тепловий насос краще застосовувати для заміського будинку, в якому ви живете довго. Максимальної ефективності вони досягають в поєднанні з системами «тепла підлога», які при цьому інерційні. Економічний ефект буде прямо пропорційний інтенсивності використання.

Ефективність теплового насоса

Коефіцієнт ефективності – відношення потужності обігріву до споживаної потужності, тобто – скільки кіловат теплової потужності ми отримаємо на кожен споживаний кіловат електроенергії. Для електричного обігрівача цей коефіцієнт приблизно дорівнює одиниці. А ось у кондиціонерів і теплових насосів він може бути 3,0-5,0 і вище.
Крім теплового насоса вам буде потрібно теплообмінний контур, який може бути дорожче самого пристрою, якщо він прокладається в землі. Повітряний контур буде коштувати набагато дешевше, але його застосування в побуті обмежується, по-перше, через помітний шум, який виробляє вентилятор. А по-друге, низька температура повітря в сильний мороз різко знижує ефективність теплообміну.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Що варто знати про тепловий насос*
16 жовтень, 2018, 00:10
Пошук роботи та не тільки*
16 жовтень, 2018, 00:07