Луцькі депутати порушують правила куріння

Луцькі депутати порушують правила куріння
Депутати Луцької міської ради і мер Луцька, попри заборону, курять у приміщенні мерії та поблизу неї.

Журналісти інтернет-видання ВолиньPost 25 січня пропонували депутатам поставити свій підпис під символічним «рішенням», у якому вони зобов’язувалися не курити там, де це заборонено.

«Керуючись статтею 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» від 25 жовтня 2005 року, а також рішенням Луцької міської ради від 8.09.2006 року «Про впорядкування вживання тютюнових виробів на території міста Луцька» та змінами до цього рішення від 29.06.2010 ми, депутати Луцької міської ради, що підписалися нижче, своїм підписом засвідчуємо, що зобов’язуємося не курити тютюнові вироби у приміщені Луцької міської ради та у 50-метровій зоні навколо неї (окрім спеціально відведених місць, що обладнані вентиляцією)».

Уже раз зобов’язувалися

Нагадаємо, депутати попереднього скликання Луцької міськради прийняли рішення, у якому зокрема йшлось про те, що у приміщенні мерії та у 50-метровій зоні від її будівлі заборонено курити.

Втім це рішення не виконується – і депутати, і працівники міськради ходять на перекур у туалети та «смалять» прямісінько перед входом міської ради. При цьому в туалетах мерії висять «нагадування» про те, що курити заборонено, а порушникам загрожує адміністративна відповідальність.

Під «рішенням», яке пропонував ВолиньPost підписати, свої підписи поставили більшість депутатів – і ті, що не курять, і ті, що мають цю звичку. А депутат Роман Бондарук (ВО «Батьківщина») навіть засвідчив серйозність свого підпису тим, що віддав напівпорожню пачку цигарок.



Не підписались під рішенням лише троє депутатів-курців: Антон Сосновський, Володимир Никитюк та Іван Корчук. Вони пояснили, що все одно куритимуть, адже спеціально відведених місць для куріння просто немає.

Курців – 20 %

Серед 50 депутатів Луцької міської ради лише 10 курців. Це Святослав Боруцький, Руслан Ніколайчук, (ВО «Свобода»), Тарас Бас, Юрій Мишко, Володимир Никитюк, Василь Гриб, Валерій Бондарук та Роман Бондарук (ВО «Батьківщина»), Іван Корчук («Фронт Змін») та Антон Сосновський (позафракційний).

У компанії курців – і луцький міський голова Микола Романюк, який зізнався, що курить у «спеціальній кімнаті».

Депутатка Тетяна Дементьєва розповіла, що боротьба з курінням – це для неї «ідея фікс».

«Депутатська комісія з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства планує незабаром розглянути рішення міської ради про заборону тютюнопаління. Запросимо усі структури, які б мали виконувати це рішення, і запитаємо, що вони зробили за цей період. Ми плануємо випрацювати схему розміщення курилок. І не тільки в приміщенні мерії, а й в інших установах. Якщо поставимо на жорсткий контроль, то я думаю, результат буде», – розповіла вона.

Підписалися, повернулися, і…

Не зважаючи на те, що більшість депутатів-курців під символічним "рішенням" підписалися, виконати його виявилося непосильною задачею.

Наприклад, увечері того ж дня депутат Святослав Боруцький, не втримався і закурив біля східців до центрального входу мерії.

Та й під час продовження пленарного засідання сесії наступного дня, 26 січня, у туалеті мерії стояв цигарковий дим.

Звісно, ВолиньPost сподівається, що існуюче рішення про заборону куріння в громадських місцях нова каденція депутатів допрацює і встановить умови, за яких дотримуватися прав курців і некурців буде легко і зручно.

Але якщо народні обранці не в змозі контролювати навіть себе, і навіть у дрібницях, то чи можна сподіватися на ретельність і системність виконання ними інших депутатських обов’язків?

Все ж як нагадування, «рішення», ініційоване нами, висітиме у найпопулярніших для курців місцях міськради.

ГРІШИНА Тетяна, КАЧАН Ірина

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: куріння
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 16
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Романюк - жесть!!! Як школьнік! А непрілічні слова він в туалєті не видряпує на стінах??? )))))) Я реготав на весь офіс))))))))))
Відповісти
молодці. прикольно зробили))
Відповісти
більшість не курять, то добре! добре що депутати за здоровий спосіб життя.
Відповісти
краще б вони були за чесний спосіб життя
Відповісти
відео класне, тільки почути важко що ті депутати говорять, звук поганий. а так -молодці!
Відповісти
та все нормально там чути
Відповісти
а ти диви як Романюк застіпіснявся.... либонь не просто цигарки пачить а й мо яке лихе слівце письнути також може...
Відповісти
Легкий ПіаРчик ВолиньПосту зараховано. Але все ж лякають журналістки які у вас працюють, щось вони в дитинстві затримались, пора би уже і подорослішати. І дійсно, що стосується відео погоджуюсь із користувачем МУСЯ, є моменти в яких через шум коридорів і фоному музику важко зрозуміти, що намагаються донести депутати.
Відповісти
Грамотії міськради, зірвіть на дверях вбиралень вивіски "Палити заборонено!". Палити можна сільську раду чи стіжок соломи, а цигарку курять. Це ясно написано на пачках всіх найменувань курива українського виробництва типу "Куріння може викликати захворювання на рак!".
Відповісти
Дитсадок якийсь. Те що депутати дозволять собі курити - це ще ладно. А те, що журналісти готові по туалетах шукати, хто з депутатів курить, а хто - ні, то це взагалі смішно. Ви ще їх на перезувне перевірте, і припхайтесь додому вияснити, чи чистять вони зуби зранку.
Відповісти
дуже творчо знято відео. молодці.
Відповісти
+1000
Супер молодці
Відповісти
Володимир Сергійович Нікитюк дужжже вдало вийшов;)
Відповісти
А шо, Нікітюк русський? Син прапорщика з забитого села Волині. Йому б час кинути курити, і так виглядає як чахоточний.
Відповісти
Неправда, Володимир Сергійович справжній гусар
Відповісти
Дуже цікаво, креативно, професійно!!Молодці!Навіть мені було цікаво подивитись!Не чекала!СУПЕР!
Відповісти