Боротьба з туберкульозом: волинські медики співпрацюватимуть з польськими колегами

Боротьба з туберкульозом: волинські медики співпрацюватимуть з польськими колегами
Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович провела робочу зустріч із представниками Малопольської лікарні легеневих хвороб і реабілітації ім. Едмунда Войтили із однойменного воєводства Польщі.

Про це інформує пресслужба Волинської обласної ради.

Участь у заході також взяли голова постійної комісії облради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Людмила Тимощук, генеральний директор КП «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» облради Іван Нискогуз, координатор експертів управління охорони здоров’я ОДА за напрямом «Фтизіатрія і пульмонологія», професор Юрій Валецький.

Польську делегацію очолив директор Малопольської лікарні легеневих хвороб і реабілітації - Кшиштоф Гжещік, до складу делегації увійшли також представники епідеміологічної та протитуберкульозної служб місцевого санаторію та поліції.

У ході зустрічі польські та волинські лікарі окреслили нинішню епідеміологічну ситуацію у своїх регіонах та визначили першочергові завдання щодо її покращення. Польські колеги поділились власним досвідом лікування та профілактики захворювань на туберкульоз.

Професор Юрій Валецький наголосив на важливості міждержавної співпраці у покращенні епідеміологічної ситуації з цієї недуги. Він зауважив, що туберкульоз є інфекційною хворобою, яка передається повітрям, а відтак інфікуватись її збудником дуже легко, надто враховуючи активні міграційні процеси, які ми спостерігаємо сьогодні між Польщею та Україною.

«Наше завдання є спільним, адже наші держави є країнами-сусідами. Багато наших пацієнтів повертаються з роботи у Польщі хворими на туберкульоз, у той же час наші земляки часто їдуть туди на реабілітацію, щоб позбутись цієї важкої недуги. Саме тому задля ефективної боротьби із туберкульозом нам треба об’єднати зусилля, розробляти новітні методики та реалізовувати спільні проекти», – наголосив він.

На його думку, це питання є надзвичайно актуальним і тому, що окрім міграції населення, може мігрувати й хвороба. За його словами, не можливо успішно боротись із туберкульозом в окремому регіоні чи державі, успіху можна досягти лише при умові подолання спалаху недуги на рівні Європи або ж країн-сусідів.

Своєю чергою голова облради Ірина Вахович зауважила, що Волинська область має чималий досвід співпраці із сусідніми державами в різних сферах життєдіяльності, у тому числі й в галузі охорони здоров’я. І цю практику, на її думку, варто продовжувати.

«В нас сьогодні є запит на розробку нового етапу Стратегії Транскордонного Співробітництва Україна-Польща-Білорусь на 2021-2027 роки. Це може послугувати саме тією платформою де можна прописати основні заходи щодо подолання цієї важкої недуги, як один із напрямків співпраці», – резюмувала вона.

Голова обласної ради підтримала ідею міждержавного обміну досвідом, адже у цьому вона вбачає неабиякі перспективи взаємовигідної співпраці. Ірина Вахович пообіцяла своє сприяння у цьому процесі. Зокрема вона має намір напрацювти спільний план дій у цій царині із маршалком Малопольського воєводства Польщі Вітольдом Козловським та директором Малопольської лікарні легеневих хвороб і реабілітації ім. Едмунда Войтили Кшиштофом Гжещіком.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Боротьба з туберкульозом: волинські медики співпрацюватимуть з польськими колегами
26 жовтень, 2019, 22:25