Дифтерія: симптоми, наслідки, щеплення, небезпеки

Дифтерія: симптоми, наслідки, щеплення, небезпеки
Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке викликає бактерія.

Серед основних симптомів хвороби – ангіна, під час якої у горлі утворюються плівки, що іноді утруднюють дихання, – пише telegra.ph.

Як можна заразитися?

Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом. Дитина може підхопити дифтерію в дитячому садочку, у школі, в поліклініці, на дитячому майданчику.

Чому дифтерія небезпечна?

Токсин, який виробляє дифтерійна бактерія, потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце (викликаючи міокардит), нервову систему, нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20% хворих помирають.

Під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.

Якими можуть бути наслідки дифтерії?

Можливі наслідки такі: задуха від плівок у горлі; ураження серця; ураження нирок; ураження нервової системи; смерть.

Як їх уникнути?

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація дітей і ревакцинація дорослих (кожні 10 років). Вакцинація проти дифтерії дуже ефективна, попереджає розвиток захворювання та ускладнення.

Вакцинація від дифтерії призначена не лише дітям, а і дорослим - вакцини як для дітей, так і для дорослих закуповуються державою і надаються в державних закладах охорони здоров’я безоплатно.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У луцькій поліклініці – черги в кабінети щеплень. ВІДЕО.

Які вакцини захищають від дифтерії?

Це вакцини А(а)КДП, АКДП, АДП, АДП-М та інші комплексні вакцини з компонентом дифтерії. Дитина отримує чотири дози до 18 місяців. Ревакцинація проводиться у 6, 16 років і далі дорослим - кожні 10 років.

Для дітей централізовано закуповується вакцина проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП (з цільноклітинним кашлюковим компонентом, що дає найкращий захист). Також наявна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП та вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена АДП-М, яку застосовують для дорослих.

А вакцини безпечні?

Так. Вакцини, що закуповуються для держави через ЮНІСЕФ, проходять дуже суворий контроль якості на етапі виробництва та поставки в Україну. Всі ці вакцини, безпечні, якісні та дієві, мають прекваліфікацію ВООЗ - Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Як і будь-який лікарський препарат, вакцини можуть викликати реакції, проте ризик померти від дифтерії набагато вищий, ніж ризик серйозної реакції на вакцину. Серйозні реакції на вакцини вкрай рідкісні. Побічні ефекти, такі як болісні відчуття і припухлість в місці ін'єкції або невелике підвищення температури, це звичайне явище.

Лікар сказав, що в них лише "індійська вакцина" і порадив чекати на європейську...

Це некоректно. Вкрай важливо, щоб дитина була вчасно захищена від дифтерії - хвороби, від якої вона може постраждати чи навіть померти.

Але ми боїмось реакцій на "індійську" вакцину АКДП...

Можливі реакції на вакцину АКДП пов’язані зовсім не з тим, в якій країні її виробили, а з тим, що це вакцина цільноклітинна – тобто містить цільноклітинний компонент кашлюку. Нині у світі використовується два типи активних компонентів вакцини від кашлюку. Цільноклітинна вакцина складається з анатоксинів правця і дифтерії та вбитих цільноклітинних бактерій кашлюку. Іншим типом вакцини від дифтерії, кашлюку та правця є ацелюлярна вакцина – це комбінація таких само анатоксинів правця і дифтерії та ацелюлярної кашлюкової вакцини, яка не містить цілої бактерії, а складається з декількох антигенів кашлюку.

Жодна з цих вакцини не гірша і не краща за іншу – вони просто різні. Ацелюлярна вакцина проти кашлюку також викликає реакції, але рідше, при цьому може мати нижчу ефективність для забезпечення довготривалого захисту, який потрібний дітям в Україні, де трапляються спалахи кашлюку та залишається низький рівень охоплення вакцинацією. Цільноклітинна вакцина забезпечує найкращий захист: вона використовується для імунізації немовлят у світі вже протягом більш як 50 років, що дозволило скоротити захворюваність та смертність від кашлюку на більше ніж 95%. Реакції, що можуть з’являтися після вакцинації, наприклад, підвищення температури тіла, больові відчуття або набряки у місці ін’єкції, як правило, проходять за декілька днів не лишають жодних наслідків. Серйозні реакції на вакцини зустрічаються вкрай рідко.

Що робити, якщо в моїй поліклініці вакцини немає?

В такому випадку вам слід звернутися до департаменту охорони здоров’я у вашій області, контакти департаментів також є на сайті МОЗ.

Усі вакцини, які закуповуються державою централізовано і надаються в закладах охорони здоров'я безоплатно, передаються регіонам. Проте, можливі нестачі вакцин через некоректне розподілення вакцин.

Коли вакцинувати дитину від дифтерії?

За календарем профілактичних щеплень, дітей щеплюють вакциною АКДП (АаКДП) у 2 місяці (перше щеплення), 4 місяці (друге щеплення), 6 місяців (третє щеплення), у 18 місяців (четверте щеплення).

У 6 років проводять ревакцинацію дітей проти дифтерії та правця вакциною АДП.

У 16 років проводиться ревакцинація вакциною АДП-М зі зменшеним вмістом антигену.

Що робити тим, хто пропустив щеплення від дифтерії за календарем?

Якщо дитині ще немає 7 років, лікар призначить їй вакцинацію так, щоб дитина встигла отримати 4 дози вакцини АКДП до 6 років 11 місяців 29 днів.

Якщо дитину не встигають щепити 4 рази до 7 років, їй вводять стільки доз, скільки вона встигає отримати.

Якщо дитині уже більше 7 років, її три рази щеплюють вакциною АДП-М. Так само вакцинують дорослих, які не мали щеплення від дифтерії або не знають, чи вони щеплені.

Коли щеплюють дорослих?

Першу планову ревакцинацію за календарем дорослі (які були щеплені від дифтерії в дитинстві) отримують у 26 років - вакциною АДП-М. І далі кожні 10 років.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.