У Любомлі презентували книгу про спецпідрозділ «Світязь» в Антитерористичній операції на Донбасі

У Любомлі презентували книгу про спецпідрозділ «Світязь» в Антитерористичній операції на Донбасі
У приміщенні Любомльського краєзнавчого музею відбулася презентація книги Богдана Зека «Спецпідрозділ «Світязь» в Антитерористичній операції на Донбасі (2014–2018 рр.): історичний нарис», інформує директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський.

Богдан Зек – кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею, автор проектів «Перемоги української зброї» та «Наші захисники», – пише видання Волинь.

Рота «Світязь» була сформована із числа добровольців у червні 2014 р. Підрозділ мав забезпечувати охорону громадського порядку і виконувати завдання особливого характеру. Після проходження курсу підготовки рота «Світязь» у серпні 2014 р. вирушила у зону АТО. Підрозділ брав участь в боях за м. Іловайськ Донецької області, виходив так званим «зеленим коридором». Під час боїв на Дебальцівському напрямку у січні 2015 р., рота опинилась в оточенні у м. Вуглегріськ, але продовжувала тримати оборону. Завдавши втрат противнику, підрозділ вийшов з оточення. Після участі в боях на передньому краї, рота продовжувала виконувати завдання на території Донецької і Луганської областей до часу закінчення АТО.

Автор книги Богдан Зек зауважив, що цей історичний нарис – перша спроба висвітлення бойового шляху і завдань, які виконувала рота особливого призначення «Світязь» в умовах проведення Антитерористичної операції на Донбасі у 2014–2018 рр. У процесі підготовки дослідження було зібрано свідчення добровольців – безпосередніх учасників бойових дій, вивчено опубліковані матеріали, в тому числі інтерв’ю й інформаційні повідомлення у мережі Інтернет. Консультантами, а водночас і рецензентами стали бійці спецпідрозділу. П’ятий рік війни вимагає від науковців певної систематизації подій і явищ. Головною заслугою перших аналітичних праць є те, що вони підготовлені по «гарячих слідах». Вказані роботи не лише полегшуватимуть пошуки майбутнім дослідникам, а й унеможливлять втрату ключових фактів.

Спогадами та думками про Олександра Сацюка ділились волонтер Андрій Демянчук, викладач Любомльського професійного ліцею Оксана Мохнюк, вчитель історії Куснищанського ЗЗСО І-ІІІ ст. В’ячеслав Хоміч.

Спогадами про участь в бойових діях на Сході України ділились також добровольці, ветерани роти «Світязь» Андрій Квач та Михайло Талімончук.

Під час заходу автор нарису Богдан Зек передав у фонди музею особисті речі Олександра Сацюка, а також матеріали із зони бойових дій на Сході України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Любомлі презентували книгу про спецпідрозділ «Світязь» в Антитерористичній операції на Донбасі
27 жовтень, 2019, 17:57