Прозорі закупівлі як основа ефективного бізнесу: реалії українського ринку*

Прозорі закупівлі як основа ефективного бізнесу: реалії українського ринку*
Сучасний український бізнес існує з одного боку в умовах високої конкуренції, а з іншого — під значним впливом високих темпів запровадження інновацій у сфері IT. І хоч імплементація та використання новітніх інструментів коштує чималих грошей, відмова від витрат на ефективність означає втрату позицій у довгостроковій перспективі. Це стосується усіх аспектів функціонування бізнесу включно з закупівлями товарів чи послуг.

Чому лідери ринку вже давно обрали онлайн-тендери

Комерційні тендери в Україні перейшли до електронного формату значно раніше, ніж державні закупівлі. Певною мірою, саме приватний бізнес створив модель, за якою потім була створена система ProZorro. І тому рішення для приватних компаній у своєму розвитку пройшли довший шлях та прийшли до більш відпрацьованої схеми.
Якщо взяти будь-яку галузь комерційної діяльності, то провідні представники цієї галузі гарантовано користуються у своїх закупівлях послугами електронних торговельних майданчиків. Серед їхніх головних користувачів (організаторів торгів):

• Найбільші національні агропромислові холдинги.
• Нафто- і газовидобувні комерційні компанії.
• Найбільші автодилери.
• Провідні банківські установи.
• Найбільш популярні мережі закладів харчування.
• Інвестиційні та багатопрофільні компанії.

Користуються можливостями для прозорих й швидких закупівель і представники середнього бізнесу. А серед постачальників є навіть фізичні особи та ФОП. І від такої співпраці виграють обидві сторони.

Чому це так просто

Здійснити закупівлю відповідно до потреб бізнесу та внутрішнього регламенту може бути дуже складно. Заощадити компанії гроші без втрати якості у випадку використання традиційного «паперового» конкурсу — практично неможливо. Насамперед — через відсутність активної конкуренції між постачальниками: якщо вони не бачать чужих цінових пропозицій, то і зниження не відбудеться.

Але на сучасних електронних майданчиках не доведеться перейматись через відсутність відповіді на питання, як провести тендер і отримати при цьому кращу ціну. Для цього вже є і готові механізми, і численні постачальники у системі, і зрозумілі вбудовані інструменти для аналізу. Потрібно лише обрати для себе майданчик, де щодоби відбувається найбільша кількість успішних торгів — і потенційні учасники самі почнуть подавати заявки й боротись за перемогу, знижуючи розцінки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Прозорі закупівлі як основа ефективного бізнесу: реалії українського ринку*
05 червень, 2019, 08:52