Доїльні апарати ‒ волинським селянам: марнотратна ідея чиновників?

Доїльні апарати ‒ волинським селянам: марнотратна ідея чиновників?
Протягом 2012 року волинські селяни отримали від держави понад дві тисячі доїльних апаратів, які мали б полегшити доїння корів.

"Уже пізніше чимало з них зізнавалися, що "той апарат мені зовсім не потрібний, але ж дають, то й беру". Відмовити ж начальству, тим більше в такій ситуації, ніхто не наважувався", - пише на шпальтах Волині-нової Сергій Наумук.

У лютому під час обласної конференції фермерів заступник голови Асоціації фермерів і землевласників Волині Олег Галасун заявив, що приблизно 70% селян не користаються апаратами.

"По–перше, людям вони просто не потрібні, але селяни діють за принципом: якщо дають, то треба взяти. По–друге, вони не вельми якісні. Мені розповідали про випадок, коли новий пристрій навіть не вмикався. Його відвезли на фірму, що здійснює гарантійне обслуговування, і там з’ясували, що всередині все поіржавіло. По–третє, якщо треба доїти кілька корів, то обладнання мусить працювати без перерви годину чи й більше, а воно такого навантаження не витримує. Крім того, буває, що після застосування цього устаткування зменшується надій молока. Це основні причини, чому селяни його не використовують", - розповів посадовець.

Хоча апарати людям потрібні, бо доїти п’ять корів вручну — важко. Але обладнання має бути якісним. Французького виробництва, приміром, коштує більше тисячі доларів. Той, хто його придбав ще десять років тому, не захоче іншого. Бо воно має три режими, які вмикаються автоматично: роздоювання (масаж), власне доїння і знову масаж. Апарат не смокче, коли вже немає молока, і тому не травмує вим’я корові.

Щодо бюджетних подарунків, то люди скаржаться на поганий запах від молока, яке вони надоюють. Також їх не влаштовує, що апарати не можуть працювати, якщо температура нижче 5 градусів морозу.

Дехто вже поніс апарати на базар. А коли Сергій Наумук опублікував в газеті оголошення про те, що придбає доїльне обладнання, то отримав більше десятка дзвінків він селян, які хотіли продати подароване майно.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: бюджет
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
оце вам ,посадовці,відповідь реальна від селян.
Відповісти
А буде кримінальна справа за неефективну (фактично нецільову) розтрату бюджетних коштів?
Відповісти
Нехай тими апаратами Клімчук доїть бізнесменів для поповнення свого фонду "Рідна Волинь".
Відповісти
оце правильно
Відповісти
Шкода викинутих на вітер грошей. По ціні металобрухту ( навіть кольорового ) вони не окупляться.
Відповісти
Останні новини
Доїльні апарати ‒ волинським селянам: марнотратна ідея чиновників?
23 травень, 2013, 13:40