У Луцьку боротимуться за чисте повітря

У Луцьку боротимуться за чисте повітря
Із 27 травня у Луцьку стартує акція «Чисте повітря».

Відповідне розпорядження підписав Луцький міський голова Микола Романюк, ‒ повідомляють у луцькій мерії.

Акція триватиме до 27 червня цього року. Протягом місяця управління транспорту та зв’язку, відділ ДАІ Луцького МВ УМВС України у Волинській області, Волинської обласної ради Українського товариства охорони природи, Державної екологічної інспекції у Волинській області, представники транспортних організацій здійснюватимуть виїзний контроль викидів відпрацьованих газів автомобільного транспорту, який експлуатується на вулицях, підприємствах міста при виїзді автомобільного транспорту на маршрут та на кінцевих зупинках маршрутних таксі. Заміри викидів забруднюючих речовин автомобільного транспорту фіксуватимуть у відповідному акті.

Волинському обласному центру з гідрометеорології державної гідрометеорологічної служби, Державній установі «Волинський обласний лабораторний центр» Державної санітарно-епідеміологічної служби України необхідно забезпечити безперебійну роботу з лабораторного контролю якості повітря в пунктах моніторингу і на маршрутних постах, здійснити спеціальний аналіз в період проведення акції «Чисте повітря».

Цим же документом підприємства, установи та організації, на балансі яких перебуває автомобільний транспорт, зобов’язали не допускати виїзду на маршрут автомобільного транспорту в разі перевищення допустимого рівня токсичності викидів відпрацьованих газів. Окрім того, вони повинні забезпечити виїзд на маршрут транспортних засобів у відповідності до вимог ДСТУ 4276:2004 Система стандартів у галузі охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання ресурсів. Атмосфера. Норми і методи вимірювань димності відпрацьованих газів автомобілів з дизелями або газодизелями та ДСТУ 4277:2004 Атмосфера. Норми і методи вимірювання вмісту оксиду вуглецю та вуглеводнів у відпрацьованих газах автомобілів з двигунами, що працюють на бензині або газовому паливі.

Підприємства, акредитовані у галузі контролю за викидами забруднюючих речовин від пересувних джерел забруднення атмосферного повітря, повинні забезпечити відповідність технічним характеристикам експлуатаційної здатності обладнання та приладів метрологічних підрозділів і взяти участь у загальноміській акції «Чисте повітря». Також повинні при проходженні обовʼязкового технічного контролю транспортних засобів фізичними та юридичними особами, які є власниками чи експлуатують їх, видавати талон перевірки токсичності викидів двигуна автомобіля встановленого зразка.

Окрім того, відбулася нарада з питань організації місячника «Чисте повітря» за участю відповідних служб та представників транспортних організацій.

За словами радника міського голови з екологічних питань Бориса Сороки, у місті налічується 77 промислових підприємств-забруднювачів атмосфери, що перебувають на державному обліку, та 256 підприємств, що мають дозволи на забруднення повітря. Загалом 283 підприємства у Луцьку викидають забруднюючі речовини в атмосферне повітря.

«Усім відомо, що без їжі людина може прожити 27 днів, без води ‒7 днів, а без повітря ‒ не більше 2-х хвилин, при чому екологічно чистого. Отже, охорона атмосферного повітря ‒ це питання державного значення. Тож не випадково у місті відбувається щорічна загальноміська акція «Чисте повітря», ‒ каже Борис Сорока.

Він звернув увагу учасників наради, що, відповідно до чинного законодавства, сума штрафів досить значна і тепер за експлуатацію автомототранспортних засобів, в яких вміст забруднюючих речовин у відпрацьованих газах перевищує граничнодопустимі норми, накладається штраф від 510 до 850 грн.

Борис Сорока повідомив, що на сьогоднішній день в місті нараховується шість акредитованих станцій технічного обслуговування автомобілів, що мають право проводити заміри викидів забруднюючих речовин в атмосферу від транспортних засобів. Знаходяться вони на підприємствах ДП «АСЗ № 1» AT «AK «Богдан Моторс», ПАТ «Волинь-Авто», підприємство «Волиньавтомотосервіс», ТзОВ «Елітна-плюс», Волинська обласна організація Всеукраїнської спілки автомобілістів та ПП «Олтранс». Ці виробничі потужності здатні в повній мірі забезпечити контроль транспортних засобів та забезпечити виконання вимог екологічної безпеки нашого транспорту. Але, додає він, хоча ліній і побільшало, а відсоток транспорту, що перевіряється, досить незначний.

Для прикладу він розповів, що обсяг загальних викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря Луцька від стаціонарних джерел підприємств міста за минулий рік становив 0,9 тис. тонн, а від автотранспорту ‒ 11,5 тисяч тонн, а це майже в 13 разів більше.

Тож учасники наради скоординували свої дії щодо проведення акції «Чисте повітря» у Луцьку відповідно до розпорядження міського голови.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: екологія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вот интересно, кто эту "новину" прочитает от начала и до конца?
Відповісти
це ж скільки маршруток не будуть виїзджати...
Відповісти
Останні новини
У Луцьку боротимуться за чисте повітря
23 травень, 2013, 15:13