Зміни на ринку електроенергії в Україні*

Зміни на ринку електроенергії в Україні*
У 2019 ринок електроенергії України зазнав змін. Замість підприємства «Енергоринок» з'явилася нова компанія «Оператор ринку». До цього року електрика подавалося державному підприємству, а вже потім реалізувалася споживачеві.

Новий закон був прийнятий ще в 2017 році. Документ ввів новий підхід не тільки до виробництва, але і до розподілу електроенергії. Зроблено це було для вирішення трьох головних завдань:

• посилення незалежності регулюючих органів;
• підвищення прозорості роботи всіх учасників ринку;
• розширення можливостей прав споживачів.

Для цього передбачався комплекс заходів, спрямованих на структурне реформування природно-монопольних підприємств.

Як працює новий закон

Новий ринок передбачає кілька ринків:

• Двосторонніх договорів. Передбачає продаж дешевої електрики за довгостроковими контрактами. Основним виступає «Енергоатом», який не може гнучко реагувати на коригування обсягів споживання. Двосторонні контракти укладаються на термін від місяця до року. Чим менший період, тим мінливість цін вища.

• «На добу вперед». Передбачається, що в цьому сегменті вартість буде вище, але не більше, ніж на 20%. Споживачі, які не мають можливості заздалегідь спланувати кількість витраченої електрики, змушені будуть купувати її дорожче. Планується організація потужностей для гнучкого реагування на зміни попиту. Ціна на ринку розраховується для кожної години доби по всіх заявках і пропозиціях.

• Внутрішньодобовий. При ньому вартість буде ще вища. Найбільший вплив відводиться ТЕС, ТЕЦ і гідроенергетики. Остання буде виступати найбільшим сегментом, який регулює ринок.

• Балансуючий ринок. Сегмент передбачає торгівлю небалансами. Цей сегмент цікавий тим, у кого виникне дефіцит електрики або є його надлишки. Попит на дефіцитну електрику покривається виробниками і споживачами з керованим навантаженням.

Особливості нового ринку електроенергії України

Великі споживачі, які вирішили здобувати електрику без посередників, повинні навчитися точно прораховувати графіки енергоспоживання. Якщо цього не робити, то виникне потреба купувати електрику на балансує ринку за високою вартістю. В Європі давно застосовуються спеціальні програми, що дозволяють спрогнозувати графіки навантажень.



У виграші виявляться підприємства, які вміють змінювати виробничу навантаження, використовувати гнучкі графіки. Для отримання кращих умов фахівці рекомендують складати портфель договорів з розбивкою за термінами поставок.

Новий законопроект, який почав діяти 1.07.2019 року, стосується тільки промислових споживачів. Звичайних громадян вирішили убезпечити від стрибків цін до врегулювання ситуації на ринку електроенергії. Для цього було прийнято спеціальне положення про поставку електрики для потреб населення до кінця 2020 року. Цей же інструмент застосовується протягом останніх кількох років для стримування цін на газ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Зміни на ринку електроенергії в Україні*
21 жовтень, 2019, 00:06