Як на практиці працює система електронного білетування у громадському транспорті Казахстану?*

Як на практиці працює система електронного білетування у громадському транспорті Казахстану?*
Протягом останніх кількох років в Казахстані активно реалізовується програма «Цифровий Казахстан», в рамках якої й було розпочато впровадження системи електронного білетування. Першими містами, які випробували на собі дану систему, стали Астана, Алмати та Атирау. І уже сьогодні, за даними новин Казахстану, жителі міста Атирау придбали понад 120 тисяч проїзних карт, завдяки чому 85% платежів у громадському транспорті тепер здійснюється в електронному вигляді. Крім цього, для міста було куплено 160 нових автобусів і ще стільки ж планується придбати в наступному році.

Яка мета таких нововведень?

1. Виведення коштів із тіньового обороту в даній сфері. Хочемо ми цього чи ні, але за відсутності контролю за пасажиропотоком, оплатою проїзду значна сума доходів потрапляє до перевізників, а не до державної казни. Аби цього уникнути, й було введено диференційований тариф та електронне білетування.

2. Визначення об’єму пасажиропотоку. Завдяки таким даним вдасться розрахувати необхідну кількість автотранспорту для забезпечення максимального комфорту пасажирів та збільшення прибутку від надання таких послуг.

3. Збільшення кількості податкових надходжень до державного бюджету. Такої тенденції вдасться досягнути за рахунок збільшення прибутку перевізників. Як результат – отриманий прибуток можна буде використати на оновлення матеріально-технічних баз уже існуючих автопарків та закупівлю нового міського транспорту.

4. Підвищення рівня обслуговування. Налагодження системи дозволить збільшити прибуток і, завдяки цьому, підвищити зарплату спеціалістів, задіяних у сфері пасажирських перевезень. Крім цього, система спрямована на покращення сервісного обслуговування у громадському транспорті.

Ще одним додатковим плюсом системи електронного білетування у Казахстані стало те, що вона проста та доступна для громадян. Так, здійснення оплати за проїзд тепер буде відбуватися як готівкою, так і за допомогою банківської карти, Bluetooth, QR-коду та смартфону зі спеціальним NFC-додатком. Ну а здійснюється розрахунок за допомогою валідаторів – мобільних пристроїв, на яких і зберігатиметься інформація про кількість оплат. До того ж, весь громадський транспорт буде контактувати між собою, а їх щоденна робота буде підсумовуватися.

Зважаючи на те, що більшість жителів Атирау та інших міст активно долучилися до електронного білетування, можна стверджувати про високу ефективність даної системи. А уже до кінця 2020 року в регіоні планується повна реалізація концепції розвитку громадського транспорту.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як на практиці працює система електронного білетування у громадському транспорті Казахстану?*
21 вересень, 2019, 11:09