Історія відомого волинського педагога Каєтана Лукасєвіча. ФОТО

Історія відомого волинського педагога Каєтана Лукасєвіча. ФОТО
Каєтана Лукасєвіча народився не на Волині, проте вчителював у Ковелі та Луцьку і здобув тут неабияку популярність серед своїх учнів та колег.

Каєтан Лукасєвіч народився 30 жовтня 1890 року на Буковині у вірменській родині. Його батька звали Деодат (1850–1914), а матір Рипсима (1862–1936). Батьки одружились в 1889 році. Всього в сім’ї народилось восьмеро дітей, проте більшість з них померли при народженні, - пишуть Хроніки Любарта.

Освіту Каєтан здобував у Відні, спочатку це був педагогічний факультет, а потім філософія та історія. Із захопленням Лукасєвіч вивчав мови, зокрема, німецьку, французьку, англійську, латинь, російську та єврейську.

Каєтан Лукасєвіч одружився в 1918 році із австрійкою Марією Шмідт. Невістка не сподобалась вірменській родині, які надіялись, що Каєтан одружиться на своїй.

Першим місцем роботи Каєтана були Чернівці. Там він працював педагогом. В 1919 році подружжя покидає Буковину та їде до Польщі. Там він паралельно популяризував серед своїх учнів Скаутський рух.

В 1923 році родина Каєтана Лукасєвіча переїхала на Волинь до міста Ковеля. Дружина Каєтана викладала польську мову у одній із шкіл.

В Ковелі родині Лукасєвічів дуже подобалось, відразу склались товариські відносини з колегами. Зі спогадів родини відомо, що в будинку Каєтана часто збирались місцеві освітяни, які обговорювали політику та події, які відбуваються в світі.

Родина мешкала в невеличкому будиночку біля якого був великий город, на якому вирощували різну городину.

Каєтан Лукасєвіч з 1923 до 1935 року працював вчителем в Державній гімназії імені Юліуша Словацького у місті Ковелі. За свою педагогічну діяльність у 1932 році він навіть отримав державну премію.

Через десять років після шлюбу, у 1928 році, в родині народився первісток Богдан, якого всі ласкаво називали «Дусьо».

В 1935 році Каєтан Лукасєвіч стає керівником Державної гімназії імені Тадеуша Костюшка в місті Луцьку. В цей час Каєтан Лукасєвіч часто був членом Державної освітньої екзаменаційної комісії, а також очолював Луцький освітній округ.

Дружина Каєтана працювала педагогом в Горохові. Там вона активно долучається до створення сиротинцю і навіть фінансувала його зведення.

З початком Другої світової війни родина переїжджає з Волині до міста Каліш в Польщі. Помер Каєтан Лукасєвіч 16 липня 1965 року в місті Поттшах (сучасна територія Австрії).




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Історія відомого волинського педагога Каєтана Лукасєвіча. ФОТО
25 листопад, 2019, 08:45