Чи під силу роботодавцям підняти легальну зарплату? ПИТАННЯ ДНЯ

Чи під силу роботодавцям підняти легальну зарплату? ПИТАННЯ ДНЯ
Нещодавно волинський губернатор Борис Клімчук знову сварився на підприємців. Мовляв, Волинська область знаходиться на 23 місці в державі за рівнем легалізації заробітної плати. І рівень зарплати, за словами губернатора, на Волині залишається нижчим від середньоукраїнського - нині вона ледь перейшла межу в 2 тисячі гривень.

На думку губернатора, одна з причин такого неподобства – не легалізована заробітна плата в окремих галузях. «Я би хотів, аби ви уважно подивилися діяльність готелів і ресторанів в частині легалізації працівників», - казав Клімчук до представників прокуратури.

«Прийшла пора власникам легалізуватися, «показати лічіко». Нехай собі живуть на «чайових», але нехай це буде добавка до легальної зарплати», - вирішив Клімчук.

«Чи спроможні сьогодні підприємці підняти рівень легальної зарплати своїх працівників?» - запитав ВолиньPost у підприємців.

Олена Голєва, голова наглядової ради ВАТ Луцьке виробничо-торговельне швейне підприємство «Волинь», депутат міськради, 32 роки:

«Оскільки маю бізнес в ресторанній галузі, то можу «з перших вуст» достовірно повідомити, що основним заробітком офіціантів є «чайові». Це вже їх справа, чи декларувати ці кошти наприкінці звітного періоду. З цієї ж причини для прикладу, найбільша мережа ресторанів нашої країни не платить заробітної плати взагалі. Принаймні півроку тому так мені розповідало керівництво одного з закладів, що має стосунок до цієї мережі.

Стосовно заробітної плати, яку необхідно платити легально, то це питання сумлінності кожного платника податків, в тому числі і того, хто її отримує. Ніхто ж не заважає працівнику задекларувати наприкінці року отримані кошти та сплатити з них податки та збори.

Підвищення рівня виплати легальної заробітної плати відбулося би, на мою думку, якби податки та збори на заробітну плату складати приблизно ту ж суму, що й податок на прибуток. Тоді б просто не було сенсу приховувати розмір виплачуваних заробітних плат.

Микола Яручик, директор ТзОВ "Апельсин", депутат міської ради, 31 рік:

Підприємці на мою думку мають можливість підвищувати рівень легальної заробітної плати. Однак, не мають такої потреби. Адже, для чого це потрібно підприємцю, якщо люди й за такі кошти, які він їм платить працюють?

Відповідно в цілях економії і за умов, коли немає прямих обґрунтованих вимог найманих працівників підвищувати заробітну плату - то і роботодавець не буде підвищувати її.
Особисто я, ведучи бізнес, підвищую заробітну плату своїм підлеглим залежно від рівня обороту, прибутку фірми.

Ігор Дильов, підприємець, виконавчий директор Волинської обласної асоціації захисту прав малого та середнього бізнесу «Бізнес-Волинь», 44 роки:

Якщо об’єктивно – то ніхто цьому не заважав ніколи. Інша справа – що це дорого. На сьогодні 42% потрібно заплатити різних соціальних витрат.

Чому люди платять зарплату в конвертах? Тому що дуже багато треба платити в різні соціальні фонди. Якщо рівень мінімальної заробітної плати становить 1073 гривні, то потрібно 400 гривень заплатити по всім виплатам. Тому можливість є, але це дорого.

У зв’язку з тим, що патенти подорожчали, стали жорсткішими штрафи – люди таким чином, зарплатою в конвертах, мінімізують витрати.

А ті тенденції зниження «чорної зарплати» на мою думку пов’язані в тим, що на фірмах раніше можна було в рамках закону робити мінімальну зарплату всім учасникам робочого процесу. На сьогодні ж законодавство не дозволяє керівному складу платити зарплату на рівні мінімальної. Всім спеціалістам (а не спеціалісти – це двірники та охоронці), повинна бути надбавка до «мінімалки» не менше ніж 10%. А керівний склад не можна брати на півставки узагалі.

Загалом же ж для того, аби збільшити легальну заробітну плату, потрібні відповідні економічні умови. На сьогодні купівельна спроможність упала. Людині важко просто вести всій бізнес і тим паче стартувати без капіталу, адже кредитні ставки надзвичайно високі. Практично всі галузі бізнесу, окрім хіба що нанотехнологій чи тих, де потрібна інтелектуальна власність, потребують постійних інвестицій, фінансових вливань. Поліпшиться загальна економічна ситуація – лише тоді може рости рівень легальної заробітної плати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якби, пані Олена Голєва, Ви не клали в свій особистий карман виторг, як з маршрутних перевезень, так і з іншого бізнесу, то і на зарплату людям вистачалоб ( не платилиб половину мінімалки) і на податки. А Ви тільки на екрані гарно дбаєте про людей і дивуєтесь,які це інтереси можуть бути у Вас від зміни маршруту №29, який курсує перед Вашим №2.
Відповісти
Хай Климчук своїх партнерів-олігархів волинських таке спитає, а не з базарних торгашів.
Відповісти
Останні новини
Чи під силу роботодавцям підняти легальну зарплату? ПИТАННЯ ДНЯ
01 лютий, 2012, 11:33