Немає камер для затриманих та кімнати для спілкування з адвокатом: на Волині перевірили суд

Немає камер для затриманих та кімнати для спілкування з адвокатом: на Волині перевірили суд
Регіональний представник уповноваженого Верховної Ради України у Волинській області Любов Сітовська та регіональний координатор взаємодії з громадськістю уповноваженого Верховної Ради з прав людини Віталій Єлов здійснили моніторинговий візит до Горохівського районного суду Волинської області.

Про це йдеться на сайті уповноваженого ВР з прав людини.

Так, суддівський корпус складається із 4-ти суддів. На час візиту лише голова суду мала повноваження на здійснення судочинства, що може призвести до порушення конституційного права громадян на судовий захист, а також розгляду справи упродовж розумного строку, передбаченого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У суді відсутнє приміщення для конфіденційного спілкування з адвокатом (кімната для роботи адвоката з обвинуваченим (засудженим), а також приміщення для ознайомлення з матеріалами справи. Для цих цілей у холі суду на першому поверсі, а також у службовому кабінеті помічників суду розміщений стіл. Також, як пояснили працівники адміністрації суду, ознайомлення з матеріалами справи у разі потреби проводять в залі судового засідання за умови, що там не проводиться слухання справ.

У суді відсутні камери для перебування затриманих та підсудних/засуджених, а також приміщення для розміщення особового складу варти. Особи, які перебувають під вартою, до початку судового розгляду та після нього до від’їзду в ІТТ, утримуються в автозаках.

Не до кінця дотримуються права осіб з обмеженими фізичними можливостями. Хоча вхід до суду облаштований пандусом, проте він не обладнаний поручнями. Не обладнаний спеціальними пристосуваннями для осіб з обмеженими можливостями і туалет, який знаходиться на першому поверсі. А в залах судових засідань відсутні окремо передбачені місця для осіб з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних.

Також в порушення вимог статті 10 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських та таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання питання заборони катування, жорстокого та нелюдського ставлення не включені до навчальних програм з працівниками апарату суду та не забезпечено їх вивчення.

За результатами моніторингу направлять відповідні звіти із рекомендаціями щодо усунення порушень.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
яловий уповноважений з прав людини - навіщо він потрібен ?..
Відповісти