Фотовиставка Юлії Ткаченко

Фотовиставка Юлії Ткаченко
Свої фотороботи у виставці на ВолиньPost презентує лучанка Юлія Ткаченко.

Народилася у Луцьку, закінчила факультет графічного дизайну у Львівській Національній Академії Мистецтв.

Зараз живе та працює у Відні. Любить море, котів, мистецтво, подорожі, фотографію та ще багато всього.

Далі Юлія Ткаченко розповідає про себе сама.

***

Привіт, я – Юля! Відразу зізнаюсь, що я іще не вважаю себе фотографом, на даний момент це скоріше велике захоплення і частина, але вже невід’ємна, мого життя. Мене цікавить в першу чергу арт-фотографія, різноманітні експерименти в даній галузі, щось нове або добре забуте старе.

Моє перше знайомство з фотографією відбулось під час навчання. Пам’ятаю, у нас в академії були лекції по фотосправі, я тоді не мала ніякої фотокамери і купити навіть «Зеніт» за стипендію було розкішшю :), відповідно – ніякої цікавості до фото.

Пізніше мені тато подарував цифровий «Нікон» і я почала щось там фотографувати, переважно подруг в гуртожитку :)... Але без особливого ентузіазму, так би мовити, хоча фотографії багатьом подобались... Пробувала себе навіть весільним фотографом, але швидко згасав запал, переглядаючи гігабайти фотографій ще на дисплеї цифровика...

Два роки тому, вирушаючи в подорож автостопом Європою, з метою економії місця в рюкзаку, в одному лондонському секонд-хенд магазині я купила таку собі пластмасову червоненьку плівкову мильничку. Free focus і ЖОДНОЇ опції! Ломо в чистому вигляді. Це були мої перші експерименти з плівкою.

Результатами я лишилась приємно здивована. Фотографії солоденькі і наївні, але вони повністю відображали мій внутрішній стан на той момент!

Так почалась моя велика любов до плівки...

Тоді я зрозуміла, чому мені завжди скучною була цифра, бракувало в ній тієї свободи та непередбачуваності, довільної гри світла та магії зловленого моменту...

А які відчуття проймають, коли несеш відзняті плівки у фотолаб і до трепету в середині чекаєш на результат!..

Я не вважаю, що фотографія повинна бути чіткою або композиційно та експозиційно "правильною", я не вважаю, що в фотографії взагалі є якісь канони. Але картинка, безсумнівно, повинна бути якісною... І викликати в глядача якісь емоції.

Часом саме світло створює досить цікаві неочікувані ефекти на фотографіях...

Зараз я фотографую майже на все, що потрапляє під руку та й, по суті, усе, що потрапляє на очі :), експериментую з різними плівкоми мильничками, ломографією, полароїдами, радянською оптикою.

Я ще у пошуках жанру, стилю та камери, з якою ми станемо одним цілим :). Але, безсумнівно, аналогова фотографія мені ближча, аніж цифрова.

Я досить рідко використовую мінімальний фотошоп у своїх фотографіях, хоча добре його знаю. Як на мене, то фотографи часто псують ним картинку, що робить фотографії якимись пластмасовими, неживими.

Я дуже люблю подорожувати і жити у різних містах, роблю це часто. Завжди беру з собою кілька камер та плівки. Найкращий сувенір, який можу привезти зі своїх подорожей – це фотолистівки, створені своїми руками, очима, серцем. Вони як історії... невербальні. Мені хочеться створювати такі фотографії, які не потрібно пояснювати, які самі відображатимуть настрій мій, міста чи місця, які самі вам розкажуть, а камери мені в цьому допомагають.

На творчість мене надихають нові місця. Або дивитись новими очима на звичні місця (особливо це вдається, коли повертаєшся після тривалої відсутності у добре знайоме місце), адже стільки всього різнобарвного навколо і дуже близько, навіть у побуті та буденності...

Однією з моїх муз є Море. Я дуже люблю його у будь-яку пору року. Минулого літа випало прожити біля нього 4 місяці. Це дало багато натхнення, енергії та фотографій.

Так є, і я часто переконуюсь, що найкращі моменти не зніме жоден фотоапарат, вони завжди зберігатимуться на наших вмонтованих дисках пам’яті ;)

Це історія про те, як як рибка Понія зі Львова вперше побачила море... Фото "Діалог" з цієї серії виграло II місце на III-му Львівському фотофорумі від фотошколи Chick у фотоконкурсі "Travel".

Діалог

Іноді я все ж беру в руки свій цифровий Canon 50D і тоді виходить таке:

У мене є іще одна чудова Муза та моя хороша подруга Інесса. Надзвичайно креативна людинка та прекрасна модель! Саме завдяки їй і Морю минулого літа ми створили ряд фотосесій, що розбудило в мені бажання фотографувати людей, пробувати себе у фешн-фотографії.

Взагалі приємно, що мене оточує багато людей, які раді разом фотографуватись, позувати, творити, які відкриті до найсміливіших ідей та нестандартних рішень...

Тут кілька експериментів з простроченою на 20 років радянською плівочкою «Свєма».

Іноді для отримання фотозображення насправді може бути достатньо й звичайної бляшанки з отвором в 0,5 мм, фотопаперу/плівки і сонця! Нижче пінхол-фотографії, створені за допомогою такої бляшанки з-під кави Illy. Фотографія як вона є, в голому вигляді, повертаючись до самого її зачаття! :)

Проявляючи такі негативи в темній кімнаті, у пам’яті вспливли моменти з дитинства, коли батьки проявляли/друкували фотографії при червоній лампі вночі на кухні, а я любила спостерігати. Потім ми всі разом дивились ті фото слайдами на натягнутому на штори білому простирадлі :)

Зараз я більше працюю над пінхол-фотографією та маю в задумах кілька проектів, які, надіюсь, скоро ви зможете побачити.

Дякую всім за перегляд моїх світлинок!

Творчого вам натхнення та чудових фотографій!

Щиро, Юля :)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 34
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже цікаво! Хочеться дивитися. А потім за який час знову переглянути. Є такі, на які хочеться дивитися щодня.
Відповісти
така яскрава і в гарному розумінні дивна юля :)
якась особлива)
Відповісти
цікаво! не затянуто, не засовано, не штучно!
свій стиль, своє бачення) молодець)
Відповісти
технічний брак повинен завжди компенсуватись творчою складовою, деколи у вас це виходить дуже добре, а деколи дуже погано
Відповісти
згідна на рах. компенсуватись...була б вдячна,якби Ви конкретно сказали, де на Вашу думку, дуже погано це виходить
Відповісти
коротше кажчи... кольорові роботи з тваринами (слони, корови, фламінго) - реальний брак, не бачу там нічого творчого
крім того у вашої мильнички в кадр вміщається більше, ніж видно у видошукачі, тому досить часто по краях є зайві об'єкти, наприклад
http://www.volynpost.com/img/modules/news/b/63/5949f3440182d41c773883d8a23fa63b/original-37.jpg

http://www.volynpost.com/img/modules/news/6/bc/5e0e40478099d383b9f6fbea70224bc6/original-83.jpg

а, в основному, ви молодчинка, що не боїтеся
Відповісти
покажи як потрібно на своїх роботах?
Відповісти
Які роботи? Я не фотограф :)
Відповісти
круто!!!
дуже хороші роботи)
Відповісти
Оригинально.
Відповісти
плівкові сподобались
Відповісти
Добрий день Юлія!
Бачу Ваше велике бажання творити-витворяти - і це чудово.
є цікаві робои, є не дуже. але оригінальний свій стиль видно.
раджу більш уважніше відноситись до деталей та композиції - часто лишні люди чи елементи конструкцій у кадрі порушують гармонію та ідею.
також прикупіть зовнішній спалах і уважніше дивіться як падає тінь від спалаху. Але головне - продовжуйте генерувати ідеї та втілювати у життя.
Бажаю хороших творчих досягнень Вам.
Відповісти
щоб вам Юліє було зрозуміліше, про зайве, ось гарний приклад
http://www.volynpost.com/img/modules/news/c/32/36644c87d1ffde0e45e457ed100d132c/original-73.jpg
Відповісти
Це - талант, однозначно. На деякі фото дивилась по декілька хвилин не відриваючись. Якась ностальгія в душі навіялась. Дякую. Чудові роботи.
Відповісти
Ти крута!!!!!а плівка це щось*_*
Відповісти
Ну, і що цікавого??????????
Відповісти
Юля, так тримати! Все круто, і нікого не слухай_)
Відповісти
слухай, тобі не надоїло??? під кожною фотовиставкою одне і майже те саме пишеш!!!
за собою слідкуй,тобі точно треба слухати!!!
Відповісти
слухай, тобі не надоїло??? під кожною фотовиставкою одне і майже те саме пишеш!!!
за собою слідкуй,тобі точно треба слухати!!!
Відповісти
Була рада побачити тут твої фото. Круті фото. Так тримати!
Відповісти
Унылое говно - что в плёнке, что в цифре.
Відповісти
а скиньте лінк на свої роботи!
хочу вчитись в професіоналів)
Відповісти
вчора дивилася і сьогодні знову) шось у цих світлинах є таємничого, незвіданого...вони притягують до себе!
це точно твоє! молодець)
Відповісти
НАЙКРАЩЕ З УСІХ,НАВІТЬ, НЕ ОБГОВОРЮЄТЬСЯ!
УСПІХІВ, ТВОРЧИХ, ЕМОЦІЙНИХ, КРЕАТИВНИХ, ДУШЕВНИХ ТА ПРОСТО ЖІНОЧИХ!
ЙДИ ВПЕРЕД!
Відповісти
Найкраже це дівка на "совіцькому" холодильнику, дійсно мистецтво:(
Відповісти
Юлька ти крута! Море згадав:) фотки бомба, як завжди))Дякую))
Відповісти
Видно, що ви хочете бути оригінальною, не такою як усі. Деколи виходить. Тому плюсую. Швидше цікаво, ніж дурниця повна. Але я не експерт, тому мою думку можете не сприймати
Відповісти
Райдуга!! фактурна /професійна/ любительска/звичайна фотка/під рукою був лише айфон\..ємоції!НЕ оригінальність ..а натяк на нормальність неординарної жінки.Дивилась роботи є класс! є "не моє" .Читаю коментарі.. видно шо художників серед переглядаючих маловато..в основному так ..курси фотографії..і переказ брошури "основи композиції" ше й розтлумачений а вдруг Юля зі своєю професійною художньою освітою не зрозуміє шо на ваш погляд в її мистецтві є зайвим.
Знайома з багатьма успішними людьми у різних сферах творчості і одною з рис яка їх обєднує є те шо вони зважають лише на думку людей яких самі вважають професіоналами..Шановні глядачі,не розпинайтесь! творчість людині дана шоб виражати шось своє а не навязувати своє бачення іншим..
Відповісти
А чому виїхали за бугор? Продалися. Як завджи наші шукають старого багатого пердуна і виїжджають за бугор і кажуть що по коханні. Бред. ШЛВ
Відповісти
спробуйте ставити розділові знаки
класична думка примітивного прикладу нашого менталітету...печально,що таких 90%...і,зазвичай,це ті,що невідлипають свої дупи від офісного стільця роками, не подорожують, а тільки згризають себе від чорної заздрості)))...хоча,впевнена, ви сам при першій же нагоді з України чухнули б кудись...от тільки страшно рухатись далі свого села та телевізора)))
хто сказав, що потрібно усе життя залипати в одному місті і на одному місці? мені вас банально шкода...світ великий і дуже цікавий.
а на рахунок старих багатих пердунів-то явно судите з досвіду свого оточення.бо ж яким іще воно у вас може бути...
і,взагалі-то,ми тут фотографії розглядаємо
Відповісти
Чому виїхала я? Я не виїхала, а поїхала пожити ще й там. Чому ні? Мені так цікавіше.
Відповісти
Шок і трєпєт.... в поганому сенсі....
Відповісти
словоблудам під фотками:не забувайтесь_ фотки зроблені рукою людини з художньою освітою. цього досить,щоб вам заткнутися і тихо споглядати на рівень, який вам,скоріше за все,не буде досяжний ніколи...
спробуйте піти повчити як треба стоматолога чи автослюсаря.
на заході 90 відсотків фотографів мають художню освіту, скільки відсотків фотографів у нас десь вчилися, окрім школи і ВНУ?
мені більшість робіт сподобалася, дещо сміття. але це питання не майстерності автора, а питання відбору фотографій в логічний ряд(так звану історію).ще прибрати ломостиль_і готовий цілком комерційний артпродукт. на сьогоднішній день_краща виставка на волиньпості.
кажу як людина, що більше 15 років професійно продає мистецтво.
Відповісти