За ЗНО на Волині спостерігатиме ОПОРА. ФОТО

За ЗНО на Волині спостерігатиме ОПОРА. ФОТО
Уперше у Волинській області Громадянська мережа ОПОРА буде спостерігати за тим, як проходить зовнішнє незалежне оцінювання.

Про це та інші аспекти спостереження у четвер, 30 травня, розповіла координатор Всеукраїнської кампанії спостереження за ЗНО-2013 Ольга Стрелюк, ‒ повідомляють у ВолиньМедіа.

Як повідомила Стрелюк, на Волині таке спостереження ОПОРОю відбувається вперше за всі 6 років проведення ЗНО.

Вона розповіла, що 3 червня цього року розпочинається основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень осіб, які хочуть вступати до вищих навчальних закладів України.

Зважаючи на суспільний резонанс навколо теми стандартизованого тестування та намагання деяких політиків дискредитувати систему зовнішнього незалежного оцінювання, мережа ОПОРА вбачає за необхідне забезпечити незалежний громадський контроль за процедурами ЗНО та надати об’єктивну оцінку процесу перевірки знань. Адже лише результати комплексного спостереження дають можливість робити висновки про ефективність існуючої системи моніторингу якості освіти, її прозорість, рівність та справедливість по відношенню до різних категорій учасників.

Пункти проведення тестування на Волині існуватимуть лише у чотирьох містах: Луцьку, Ковелі, Нововолинську та Маневичах.

За відомостями координатора спостереження у Волинській області Дмитра Безвербного, в основному моніторинг буде зосереджений у Луцьку та Маневичах.

Так, 11 спостерігачів матимуть можливість відвідати один із пунктів проведення тестування й відтежити процес проведення ЗНО. Згідно з репрезентативною вибіркою, спостерігачі будуть стежити не за всіма предметами, а лише за: хімією, українською мовою та літературою, іноземною мовою, математикою, географією, історією України, біологією. Так, спостереження буде відбуватися з 3 до 25 червня, і вже останнє тестування 27 червня не охоплюватиметься.

Предметом громадського моніторингу стане дотримання процедур стандартизованого тестування як персоналом пунктів тестування (перевірка документів під час пропуску учасників в пункт тестування та аудиторію, розпакування/запакування контейнера з тестовими матеріалами, реагування на порушення обов’язків абітурієнтами, дотримання процедури застосування металодетекторів), так і його учасниками (наявність необхідних документів для участі у ЗНО, відсутність додаткових предметів, технічних засобів під час роботи над тестом, дотримання норм, що забороняють списувати, консультуватися, складати тест за іншого учасника ЗНО).

Представники ОПОРИ наголосили, що часто випускники через елементарні помилки не втрапляють на тестування або можуть порушити правила, через що їх дискваліфіковують. Тому була представлена технологічна картка учасника ЗНО, яку ми публікуємо нижче.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
За ЗНО на Волині спостерігатиме ОПОРА. ФОТО
30 травень, 2013, 18:02