Україна отримає 15 мільярдів доларів за транзит російського газу

Україна отримає  15 мільярдів доларів за транзит російського газу
Україна протягом 5 років отримає близько 15 мільярдів доларів за транзит російського газу.

Про це міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель написав у своїй колонці для українських ЗМІ. За словами міністра, наша країна щорічно отримуватиме за транзит близько 3 мільярдів доларів протягом 5 років, - пише УНІАН.

"Орієнтовний дохід, з яким Україна вийшла з цієї зустрічі (переговори між Україною і Росією щодо транзиту газу), це понад 3 мільярди доларів арбітражу + орієнтовно 3 мільярди доларів за транзит в рік протягом 5 років.

Отже, у п'ятирічній перспективі ми отримаємо близько 18 мільярдів доларів, з них 3 мільярди - живими грошима - вже до нового року. І це - без кабальних умов щодо придбання російського газу", - написав Оржель.

Як відомо, за підсумками переговорів 20 грудня Росія та Україна підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через Україну і врегулювання взаємних вимог.

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко назвав новий газовий контракт з російським "Газпромом" "складним для всіх сторін компромісом". Домовленості передбачають підписання контракту на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років, мінімальний обсяг 65 мільярдів кубометрів газу в перший рік і 40 мільярдів кубометрів - в наступні 4 роки, відгук майбутніх судових позовів "Нафтогазу" і "Газпрому", згоду російського газового монополіста виплатити Україні грошима до Нового року понад 2,9 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу. Всі необхідні документи мають бути підписані до кінця поточного року.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Україна отримає 15 мільярдів доларів за транзит російського газу
24 грудень, 2019, 23:34