Чи вважаєте ви справедливим закриття «ex.ua»? ПИТАННЯ ДНЯ

Чи вважаєте ви справедливим закриття «ex.ua»? ПИТАННЯ ДНЯ
В Україні закрили найбільший український файлообмінник «ЕХ.UA» у рамках розслідування кримінальної справи за порушення авторських і суміжних прав.

В принципі законна дія проти тих, хто однозначно закон порушував, тим не менше викликала цілу хвилю обурення. «ЕХ.UA» був одним з найпопулярніших українських ресурсів для вільного скачування найрізноманітнішої інформації в інтернеті. Мало того - хакерські атаки на цілий ряд урядових сайтів пов"язують саме з помстою за закриття популярного ресурсу...

"Чи вважаєте ви справедливим закриття Ex.ua?" - запитав ВолиньPost у лучан.

Анастасія Передрій, репортер інтернет-видання «Волинські новини», 18 років:

Насправді інформацію в інтернеті ніхто ні від кого не ховає, навпаки - від її перенасичення інколи стає зле. У мережі є надзвичайно багато інформаційного сміття. Тобто для того, щоб знайти те, що шукаєш, інколи треба перелопатити багато непотрібу. Ex.ua допомагав швидко і зручно знайти потрібне. Особливо це стосується фільмів з українським перекладом.

На дворі 21 століття, вільний доступ, здається, скоро буде до всього. Мені здається, що негативно до авторства в інтернеті можна ставитися лише тоді, коли хтось цю інформацію неправильно використовує.

Тобто, по суті, завантажуючи останній альбом улюбленого гурту, я ж не присвоюю собі авторство пісень. Я просто десь там потайки слухаю і насолоджуюсь. Але знову-таки, це дуже суперечливо.

Мені як слухачці подобається вільний доступ до музики, а як власнику авторських прав, який ще й може на цьому заробити, - не до вподоби такий «вік інформації».

Віктор Літовченко, завідувач секції кухонь в Епіцентрі, 25 років:

«Користувався цим сайтом раніше, як і всі. Думаю, авторське право на ex.ua все одно не було забезпечене. Я особисто виступаю за однаковий підхід до всіх. Якщо вже закрили цей ресурс, то варто закривати і сайт Вконтакте, оскільки там також багато фільмів, музики у вільному доступі.

Крім того, нещодавно в новинах говорилии про те, що близько половини всіх комп’ютерів у СБУ мають неліцензійне програмне забезпечення. То як тоді подібні структури, які не мають ліцензцій, можуть самі арештовувати порушників? Риба гниє з голови і треба починати з себе.

Тут ще є один аспект. Думаю, що поняття авторського права не для нашої країни. Спочатку треба задовільняти базові потреби людини, а воно в нашій країні дуже часто не задоволене. А авторське право – це щось вище. Ми до того не доросли».

Олена Хаджиоглова, асистент кафедри прикладної лінгвістики ВНУ ім. Лесі Українки, 25 років

«Я все таки проти вільного доступу до об’єктів інтелектуальної власності. Але не завжди. Значення має те, для якої мети використовується скачана інформація.

Якщо інформацію скачують просто для розваги, то варто за це платити. Бо заплачені інформація людина ніколи не ігноруватиме. Вона обов’язково додививться докінця фільм чи дослухає музику, дочитає книжку. А скачане безкоштовно просто загромаджує жорсткі диски як хлам.

Також для створення будь-якого твору працювали люди, вкладаючи сюди свій час, зусилля, творчість. Цю роботу треба поважати, закріплювати в людей культуру поводження з авторами. Якщо цього не робити, ми ніколи не вийдемо на нормальний рівень. Думаю, в таких випадках треба платити за інформацію.

Але є інша сторона. Якщо учню, студенту треба скачати книжку, фільм, музику для навчання, то це має бути у вільному доступі. Тому ці речі повинні бути врегульовані, щоб не було звичайного споживацтва».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Коли закрили ЕХ.UA трафік в Україні впав на 15%,а якщо ще ізакрити всі подібні сайти буде нічого робити в неті.Нехай би боролися з порносайтами,а то просто розчищають місце під конкурентів які "ЕХ" ЗАМОВИЛИ
Відповісти
Наразі відбуваються напади на державні сайти. Який напад, така й відповідь.
Та в неті необмежений доступ до будь-якої інфи, просто треба її вміти шукати, для чого зараз говрити про цінність?? Справа в актуальності, в популярності, для чого закривати один з кращих файлообмінників. В Україні ж так багато хороших речей..."нема ума, строй дома")
Відповісти
Боюсь, що EX-UA тут ні до чого і Майкрсофт разом з Адобе - навряд чи... Міркую, йдеться про глобальний контроль над інформацією. EX-UA тільки початок. Але не варто "мамонтові" боротись з блохами, бліх незрівнянно більше і вони кусаються...
P.S. Прийму посильну участь у кусанні...
Відповісти
ну ахтозна може ше откриють
Відповісти
Бля включить ех
негоніть
Відповісти
Главное, как говорил Меровинген, понять причину.
А причина проста - наши правоохранительные органы уже давно охраняют себя и свои доходы (получаемые от крышевания различных фирм). Вот и не смогли стерпеть, что такой серьезный ресурс им не башляет. Наехали. Так и отъехали. Законных то причин закрывать ресурс нет. Вот он и снова заработал.
Атаки на сайты официоза? Что ж - адекватный ответ. А чего еще ожидалось? Что интернет-сообщества спустят такие наезды на тормозах? Нет!
На этом фоне гнилейшей отмазкой звучит, что "все IP-адреса, с которых велись атаки, переданы в МВД". Даже если там есть спецы (в чем я лично сомневаюсь), много им дадут диапазоны адресов, например, Австралии или Индонезии. Смешно будет, если кто-то додумался подставить диапазон адресов самого МВД Украины :)))
Я, например, сейчас адресно-виртуально нахожусь в каком-то инет кафе в Луцке, а физически за рубежом :)
Відповісти
Коню ногу кують а блоха й собі підставляє...
Так і з нашими можновладцями...
Відповісти
Останні новини
Чи вважаєте ви справедливим закриття «ex.ua»? ПИТАННЯ ДНЯ
02 лютий, 2012, 09:39