Як не дати себе обманути при зважуванні товарів: поради волинянам

Як не дати себе обманути при зважуванні товарів: поради волинянам
Розповіли, як не дати себе обманути при зважуванні товарів.

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.

На ринках використовують різні способи обману. Головне, що повинен пам’ятати покупець – бути уважним. Якщо стежити за діями продавця, не копирсатися в сумці, не відволікатися на розмови телефоном або прийти на ринок зі своїм калькулятором, то і продавець не стане ризикувати та обманювати.

Найпоширеніший обман – коли вага стоїть не рівно, а під кутом. Ви цього не бачите, бо вона захована за лотками з фруктами чи декором. Вам повідомляють тільки кінцеву вартість. Попросіть пропустити вас до ваги під час зважування чи встановити її в доступному для вас місці. Необхідно переконатися, що на циферблаті встановлено «0».

Психологи стверджують, що набагато простіше обрахувати покупця, який купує відразу кілька позицій. І якщо продавець при цьому називає вагу і вартість товарів, то вже на третьому мало хто зможе запам’ятати, яка вага і яка вартість були першого товару.

Слідкуйте, щоб продавець важив все, не поспішаючи. Якщо вам здається, що продавець метушиться – він точно щось мудрує. Краще купити в іншому місці.

Іноді продавець залучає покупця в бесіду, щоб притупити його увагу, пропонує покупцеві вибрати наступний зразок, поки він зважить товар. Або продавець різко кидає товар на ваги і тут же знімає, щоб покупець не встиг помітити вагу товару.

Якщо у вас виникли сумніви щодо правильності зважування товару, використовуйте контрольні ваги, які є на кожному ринку. Споживач має право перевірити точність ваги відпущеного товару. Контрольні ваги повинні розміщуватися в окремо відведеному та доступному місці для споживачів. Не йдіть без переважування.

Пам’ятайте – всі ваги повинні бути опломбовані.

Особливе занепокоєння викликає те, що останнім часом на ринках та ярмарках суб’єкти господарювання масово використовують вагові побутові пристрої невідомих виробників, які фальсифіковані під ваги торгового призначення, і які відповідно до вимог законодавства, заборонені для використання.

Велика кількість ваг не мають захисту від несанкціонованого доступу до органів регулювання, що дозволяє їх налаштовувати на обваження, тобто обманювати покупців, що в свою чергу сприяє поширенню шахрайства в сфері торгівлі.

Тож Держпродспоживслужба рекомендує:

- споживачам бути уважними, здійснюючи покупки товару, що підлягає зважуванню;

- уникати зважування товару на вагах невідомого походження, з відсутнім маркуванням та повірочним тавром, які мають зовнішні пошкодження або ознаки переробляння;

- вимагати від суб’єктів господарювання документи, які підтверджують проходження засобами вимірювання періодичної повірки;

- юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, які здійснюють торгівлю з використанням зважувальних приладів, дотримуватися правил торгівлі та відмовитися від використання ваг, які не відповідають метрологічним вимогам.

У випадку порушення ваших прав на достовірність результатів вимірювань, використання суб’єктами господарювання несправних зважувальних приладів або таких, що не пройшли періодичну повірку, звертайтеся до Держпродспоживслужби.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
покажіть, як виглядають опломбовані ваги.
Відповісти
По дорозі з Одеси ми зупинились щоб купити персиків, що продавались біля траси. Попросив зважити 1 кг персиків, продавець накидав в пакетик близько 1,2 кг, принаймні так показала вага. Але взявши той пакет в руки, відразу зрозумів, що там далеко немає 1 кг. Попросив переважити - показує 1,2, а для впевненості зважив мені ще й цифровим безменом, який теж показав 1,2. Мене аж зацікавило, як же він так надурює. Я ще раз попросив безмена, мовляв сам хочу зважити. А коли важив, то помітив що на безмені показує міру ваги jin, а не kg. Коли спробував переключити на кілограми, він закричав і забрав безмена. А та перша (настольна) вага показувала лише останнє віконечко, перші два були заклеєні ізолентою. Тобто те що насправді показувало вартість, він видавав за вагу. Вже приїхавши в Луцьк, в інтернеті знайшов що "jin" - то китайська міра ваги, яка дорівнює нашим 0,5 кг. Тобто він обважував покупців УДВІЧІ - півкілограма видавав за кілограм. До речі, ті персики я так і не купив. Будьте уважні!
Відповісти
Ми українці так гарно говоримо про патріотизм, але:
Обманюємо своїх братів українців на базарі, крамниці, та ін.
Вдягаємо вишиванки та крадемо один в одного.
А коли зробити зауваження про це можем так обматюкати свого брата українця.
Може ще до того щоб бути українцями на потрібно стати людьми, а не...
Відповісти