Як правильно підібрати жорсткість матраца для сну*

Як правильно підібрати жорсткість матраца для сну*
Багато з нас дотримуються помилкової думки про те, ніби найкориснішими матрацами є саме жорсткі. Це не більше ніж застарілий стереотип, вірити якому не варто. Насправді ж, відпочинок на такому виробі показаний далеко не кожному і може завдати серйозної шкоди здоров'ю. Наприклад, сон на жорсткому матраці строго протипоказаний людям похилого віку, а також при наявності захворювань опорно-рухової системи.

Розглядати це питання слід з точки зору фізіології. Хребет не є прямою рівною лінією - навпаки, він має виражений вигин. У зв'язку з цим під час відпочинку на жорсткій поверхні стегна і плечі піддаються підвищеному навантаженні, що не дозволяє їм повністю зануритися в м'якість спального ложа. В результаті цього хребет в області поперекового відділу не отримує достатньої підтримки, що призводить до перенапруження м'язів. Страждає і система кровообігу: деякі судини пережимаються, кров перестає циркулювати в стабільному режимі. Наслідком подібного служить оніміння кінцівок, а також відчуття розбитості після пробудження.

Може нашкодити здоров'ю і занадто м'який матрац. Він, в свою чергу, не завжди забезпечує належну опору для хребта і може надмірно прогинатися під вагою користувача. Це нерідко призводить до перенапруження м'язів, утруднення дихання.

Як правильно вибрати жорсткість матраца?

Щоб не прогадати з вибором ортопедичного матраца в інтернет магазині magdek.com.ua, потрібно враховувати основні критерії: зріст, вага, вік, статура, стан здоров'я. Говорячи про вік користувача, наведемо базові рекомендації щодо вибору матраца:

• Новонародженим і дітям раннього віку ортопеди рекомендують вибирати жорсткі безпружинні матраци. Це пов'язано з тим, що жорстка поверхня вкрай важлива в період активного формування хребетного стовпа і всього опорно-рухового апарату.
• Дітям віком від 2 до 13 років варто вибирати моделі помірної ступеня жорсткості. Саме такі матраци забезпечують максимальну користь для безупинно мінливого організму.
• Як відомо, формування хребта - процес, що триває до досягнення людиною віку 25 років. В означений період використання м'яких матраців небажано. Куди краще віддати перевагу їм середньо-жорсткі і жорсткі аналоги.
• У віці від 25 до 40 років, при відсутності проблем зі здоров'ям, можна вибирати практично будь-який тип матраца, спираючись на особисті переваги і основні параметри (вага, зріст, статура).
• Людям вагою менше 55 кг можна сміливо вибирати м'які ортопедичні матраци. При наявності в них прошарку койри кокоса переважно, щоб верхній шар був максимально м'яким.
• При вазі від 55 до 90 кг покупцям варто придивитися до помірно жорстким моделям. Перед покупкою вкрай важливо ознайомитися з граничним навантаженням вироби.
• Якщо вага користувача перевищує 90 кг, оптимальним вибором стане жорсткий матрац. Підійдуть вироби, високий ступінь жорсткості яких забезпечується товстим шаром койри кокоса або посиленим блоком. При виборі двоспального матраца спирайтеся на вагу більш важкого партнера.
• Занадто жорсткий матрац - поганий вибір для людей вікової категорії 50 років і старше. Відпочинок на твердій поверхні може спровокувати розвиток захворювань хребта і загострити наявні патології.

При наявності тих чи інших захворювань опорно-рухової системи покупці матраца повинна передувати консультація лікаря. Спеціаліст підбере оптимальну ступінь жорсткості виробу, взявши до уваги симптоми і характер проблеми.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: матрац
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дякую за статтю. Дуже корисна інформація, з її допомогою легше зорієнтуватися та визначитися з покупкою матрацу. Читала цікаву статтю на https://save24.me/insurance , там радили обирати безпружинний матрац, а який порадите ви?
Відповісти