В озері Світязь піднявся рівень води

В озері Світязь піднявся рівень води
Станом на 28 січня рівень води в озері Світязь піднявся на 6 сантиметрів і становить 162,97 м н.р.м.

Про це повідомляє пресслужба Шацького національного природного парку.

Відомо, через зниження рівнів води в озерах Шацького національного природного парку, і, зокрема озера Світязь, на сьогодні, склалася складна гідрологічна ситуація.

Шацький національний природний парк спільно з державними органами влади та установами, науковцями, громадськими організаціями працює над визначенням причин обміління та бере участь у заходах щодо вирішення цього питання.

Насамперед, створили робочу групу з питань обстеження та виявлення причин обміління озера Світязь у складі працівників Шацького НПП, яка підготувала фото-матеріали та акт обстеження озера.

Також Шацький національний природний парк спільно з Інститутом водних проблем та меліорації НААН України працює над розробкою заходів щодо покращення гідрологічної ситуації Шацького поозер'я. Разом з Фізико-механічним інститутом імені Карпенка провели ряд заходів на дослідження замулення карстових лійок.

За результатами досліджень зробили висновки, що обсяги поступлення води в озеро, в основному, визначаються джерелами, розташованими в цій області, і що на продуктивність водопостачання цих джерел інтенсивніше впливає зниження рівня грунтових і поверхневих вод, а не зміна напірності глибоко розміщених джерел підземних вод.

Крім того, працівники Шацького національного природного парку беруть участь в засіданнях робочих груп щодо питання обміління шацьких озер, створених рішенням Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування і розпорядженням голови Волинської ОДА. Нами були надані пропозиції, які стосуються конкретних заходів з ренатуралізації водно-болотних угідь Шацького НПП та методів відновлення гідрологічного режиму озер.

Працівники парку проводять постійний гідрологічний моніторинг із заміру рівнів грунтових і напірних вод на свердловинах та динаміки рівнів поверхневих вод на озерах Шацького національного природного парку. Зауважують, що подібний моніторинг ведеться щомісячно з 1985 року.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нічого страшного, це все із-за тих опадів, що кожен день йдуть. В сезон лохини знову рівень впаде. А може ще паро сотень гектарів засадять лохинкою, то й обміліє накінець повністю. Нашо нам те озеро?
Відповісти
6 см...а впало на 1.5 м, точно піднявся?
Відповісти
Ця вся мерзотна влада,сцить у вуха громадськості одну ту саму мантру( кар"ер винуватий,опади,ще там шлюзи і все інше) жодноого слова в пресі не сеазано про вплив лохин і конкретних посадових осіб причетних до ціеі оборудкі а саме відмивання державних грошей під виглядом вирощування лохини!Вся ця афера по нібито вирощуванню лохин мае конкретну мету- відмити гроші,ось і все!!! Не будьте лохами,не ведиться на пропаганду нібито покращення ситуаціі! Це все маячня,озеро гине і всі це розуміють..
Відповісти