Фермерам Волині запропонували об’єднатися і проявити силу

Фермерам Волині запропонували об’єднатися і проявити силу
Тільки коли правила відносин між сільськогосподарськими виробниками і владою будуть формуватися за принципом «знизу догори», українські фермери зможуть нормально працювати, - вважає голова Асоціації фермерів Камінь-Каширського району Вероніка Романович .

Про це вона заявила 2 червня під час презентації у Камені-Каширському громадського об’єднання «Сила людей» (на фото).

Нагадаємо, у Луцьку це об’єднання презентували 30 травня кілька громадських активістів: Олександр Солонтай, Зураб Кантарія, Костянтин Усов, Ольга Омельчук, Олексій Гончарук, Віталій Ковтун.

«Запропонувати нові правила гри»

«Держава не раз пропонувала нам різні програми підтримки села. І ні одна з них як слід не діяла. І все тому, що програму розробляли не фермери, а влада», - каже Вероніка Романович.

Голова районного об’єднання фермерів розповіла: вона відстоює ідею розробки Програми про селянсько-фермерський рух на Волині. Але цю програму, впевнена вона, мусять розробляти передусім селяни. Ідею створення такої програми у лютому цього року підтримала обласна конференція Асоціації фермерів Волині.

Фермери стверджують: вони потерпають не так від погоди, як від неконтрольованих дій чиновників. Процеси закупівлі сільськогосподарської продукції непрозорі, податкове навантаження – необґрунтоване, а сприяння з боку держави, яка мала б фермерам допомагати «ставати на ноги», - ніякого.

«А тут треба запропонувати правила відносин такі, щоб ці правила почали діяти. І тільки тоді будуть виконуватися ці програми, які є сьогодні в державі», - каже Вероніка Романович.

Вона переконує колег: головне – не випрошувати у держави гроші на підтримку села, а розробити нові «правила гри».

Розуміючи цей принцип, Вероніка Романович, зокрема, стала ініціатором прийняття Камінь-Каширською районною радою бюджетного регламенту – документу, який дозволяє депутатам самим формувати бюджет.

«Політика – єдиний шлях почати впливати на владу»

Депутат Луцької міської ради, один із членів громадського об’єднання «Сила людей» Андрій Осіпов стверджує, що на його думку, «влада не допомагає і, скоріш усього, й не збирається допомагати селянам».

Андрій Осіпов на зустрічі з фермерами Камінь-Каширського району
Андрій Осіпов на зустрічі з фермерами Камінь-Каширського району


«Підтримка фермерів і виділення їм державної допомоги – непрозорі і несправедливі», - каже політик.

«Хто ближче до керівництва, той отримує. Все залежить від свавілля чиновників. Фермери не розуміють: чому вони щоразу, коли до них приїздить представник якогось контролюючого органу, щось винні? Ні для кого не секрет, що все це закінчується зобов’язанням фермера нагодувати інспектора і «дати курочку в дорогу», - каже Осіпов.

Він стверджує, що фермери мають єдину можливість відстояти свої інтереси: почати впливати на органи влади, провівши туди небайдужих і компетентних людей.

«Часто чую думку: мовляв, я звик працювати, політика мене не цікавить. Я переконаний, що політикою треба цікавитися. Політика – це єдиний шлях почати впливати на владу, отримавши місце у представницьких її органах. Якщо ви не будете на владу впливати, якщо ви не будете брати участь у розподіленні коштів з податків, які збирає ваш район, – це будуть робити на вас», - сказав Осіпов під час зібрання фермерів Камінь-Каширського району.

Осіпов каже: «Має існувати місцева організація, та, в якій з-поміж себе оберуть майбутніх кандидатів у в депутати місцевих рад».

«В цьому і полягає ідея: створення з низу догори організації, яка сама себе фінансуватиме внесками членів. І яка буде «своєю» у кожному районі і селі, депутати якої змушені будуть сумлінно відстоювати інтереси тих, хто їх обрав», - вважає політик.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чую це уже років три (ще за п.Собуцького),але це тільки слова.І скрізь, де тільки слова без будь-яких дій, присутні Валера Демковський і Собуцький Микола.
Відповісти
Останні новини
Фермерам Волині запропонували об’єднатися і проявити силу
05 червень, 2013, 15:40
У Луцьку пограбували жінку
05 червень, 2013, 15:24