На Волині не було геноциду поляків, ‒ історик

На Волині не було геноциду поляків, ‒ історик
Як стверджує історик Руслан Забілий, згідно з науковими дослідженнями на Волині не було геноциду поляків.

Також він вважає, що рішення Сенату Республіки Польщі визнати Волинську трагедію як таку, що має ознаки геноциду над поляками - це велика помилка польського політикуму.

"Адже це дуже негативно відіб’ється на сучасних українсько-польських стосунках", цитує фахівця Гал-інфо.

"Очевидно, політики не дуже уявляють, які можуть бути наслідки. За час незалежності відбулися процеси у історії взаємостосунків, які вели до примирення і їх треба було все більше поглиблювати. Починаючи від спільних конференцій та круглих столів і закінчуючи тим, що 2003 року і польський, і український президенти попросили вибачення один перед одним від імені своїх народів. На цьому треба було закінчити і працювати в іншому руслі", - сказав Руслан Забілий.

За його словами, треба було досліджувати цю тематику, але розбиратися у цих складних питаннях без зайвої політизації та без емоцій.

"На жаль, те що збирається прийняти Сенат, – це політика. Це не дослідження, це не те, що може посприяти розвитку нормальних добросусідських стосунків між Україною та Польщею, адже дослідження українських та зарубіжних істориків доводять, що події на Волині не були геноцидом", - пояснив історик.

Він наголосив, що не можна покладати відповідальність за те, що сталося на одну, або іншу сторону, адже у тому конфлікті учасниками були дві сторони, які однаково чинили воєнні злочини.

"Відповідальність має покладатися і на поляків, і на українців. Це фактично була війна двох визвольних рухів, двох партизанських формувань. Особливість воєн партизанського типу полягає у тому, що вони надзвичайно драматичні, криваві та жорстокі, адже в такі війни завжди ангажується цивільне населення. В класичній війні є фронт, і є тил. Фронт – попереду, а тил – позаду. Цивільне населення завжди позаду, але у партизанській війні фронт звідусіль. Тому такі події дуже складно осягнути, до того ж Волинська трагедія недостатньо досліджена. На Волині було взаємне винищення цивільного населення. Тоді чинили воєнні злочини з елементами етнічних чисток, але, на мою думку, відповідальними є дві сторони", - наголосив Руслан Забілий.

Нагадаємо, згаданий проект рішення польського Сенату викликав значний резонанс в українському суспільстві, а депутати Волинської обласної ради висловили незгоду з цим проектом.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Трохи зарано почав польський Сенат ворушити це питання. Мабуть, не знають, що на Волині ще достатньо живих свідків тих подій. Дійсно - обидві сторони зазнали страждань!!!
Проте число жертв з боку поляків (яке вони декларують) перевищує кількість всіх поляків які проживали на той момент на Волині.
Відповісти
Останні новини
На Волині не було геноциду поляків, ‒ історик
06 червень, 2013, 08:47