У ПЦУ виключили із Синоду та відправили на спокій патріарха Філарета

У ПЦУ виключили із Синоду та відправили на спокій патріарха Філарета
Члени Священного Синоду ПЦУ розглядали "дії Почесного Патріарха Філарета, які порушують канонічний та статутний порядок у Церкві".

Пресслужба ПЦУ повідомляє, що члени Синоду вирішили зупинити повноваження Почесного Патріарха Філарета як члена Священного Синоду, передає УНН.

"Враховуючи, що Почесний Патріарх Філарет втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією, не подав лист на ім’я Предстоятеля, Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, зі зверненням до Священного Синоду щодо соборного розгляду свого майбутнього становища у Православній Церкві України, як це було визначено у п. 4 Журналу №30 засідання Священного Синоду від 24 червня 2019 року – встановити, що Почесний Патріарх Філарет з 24 червня 2019 року є архієреєм Православної Церкви України на спокої", - йдеться у повідомленні.

Крім того, за даними ПЦУ, "враховуючи все, вище зазначене, а також відсутність на шести засіданнях Священного Синоду поспіль, необґрунтовану відмову брати участь у засіданні Священного Синоду попри письмове запрошення – зупинити повноваження Почесного Патріарха Філарета як члена Священного Синоду..."

Також на засіданні Синод констатував, що Почесному Патріарху Філарету, як архієрею на спокої, канонічно заборонено звершувати будь-які хіротонії. Клірики, іменовані ним у позастатутний спосіб єпископами, не є такими, зроблене для них і зроблене ними – усе нікчемне (див. 4 правило Другого Вселенського собору).

У ПЦУ додали, що на засіданні також було вирішено нагадати Почесному Патріарху Філарету і його оточенню про заклик Архієрейського Собору до примирення та припинення самоізоляції.

Нагадаємо, що Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній закликав главу ліквідованої УПЦ КП, почесного патріарха Філарета до примирення і до подальшої участі у розбудові визнаної УПЦ, водночас вказавши, що Філарет перебуває в "самоізоляції".

Як відомо, в УПЦ КП Філарета заперечують ліквідацію Київського патріархату.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Філарет, ПЦУ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не поділили фінансові потоки.
Відповісти
Філарет своїм життям доказав, що він стоїть за дійсно автокефальну українську церкву. А, така звану ПЦУ, яку ми зараз маємо без права варити миро та із переданням закордонних парафій під омофор Константинополя, назвати повноцінною церквою не можна.
Відповісти
Останні новини
У ПЦУ виключили із Синоду та відправили на спокій патріарха Філарета
04 лютий, 2020, 23:34