Журналістка з Волині «віддала» газеті понад 40 років життя

Журналістка з Волині «віддала» газеті понад 40 років життя
Журналістка Анастасія Філатенко (на фото) майже 45 років працювала в обласній газеті "Волинь-нова".

У квартирі цієї жінки кожна річ має власну історію та значення. Сотні книг – любов до читання, картини на стінах – вдячність від героїв статей, світлини – спомин про тих, про кого довелося писати. Ліна Костенко, Анатолій Солов’яненко, Софія Ротару, Людмила Зикіна – цей список значно більший, - пише Слово Волині.

"Після закінчення десятого класу приїхала вступати до Київського університету імені Т.Г. Шевченка, але в той рік журналістів не набирали. Вирішила почекати, а потім три роки поспіль «штурмувала» факультет журналістики. Тоді набирали лише по 25 студентів, а претендентів було до 300.

Я виросла в сільській сім’ї на Київщині. Мама – неписьменна, а тато лише вмів розписатися. У роду журналістів не було. Я непогано писала твори, можливо це підштовхнуло до обрання професії", - розповіла вона.

"Коли була на п’ятому курсі, до нас на факультет приїхав тодішній редактор газети «Радянська Волинь» Іван Сподаренко і став бідкатися, що не всі відділи укомплектовані. Тож заступник декана і «насватав» йому мене.

Спершу працювала у відділі партійного життя, а згодом перейшла у відділ культури й освіти. Звідти, віддавши газеті майже 45 років, на пенсію вийшла. Мала честь працювати з такими головними редакторами, як Іван Сподаренко, Полікарп Шафета, Степан Сачук", - продовжує Анастасія Філатенко.

Пригадала вона й те, як працювалося з Полікарпом Шафетою - багаторічним головний редактором "Волині".

"Він як редактор не заганяв нас у рамки, був тактовним, справедливим, дослухався до думок колег. Для нього внутрішній телефон був не лише для того, щоб лаяти. За хороший матеріал не забував похвалити, з ним було комфортно", - зауважила журналістка.

Були в роботі Анастасії Філатенко й "проколи".

"Я – людина прямолінійна, у мене біле, то біле, а чорне, то чорне. Вважаю, що в журналістиці не повинно бути сірого. Але мені не соромно зустрічатися із людьми, з яким довелося мати справи. Щодо проколів, то був один, який навчив усе ретельно перевіряти, особливо прізвища. Довелося просити вибачення… Тоді Шафета сказав: "Навіть якщо ти знаєш, що Пушкін Олександр Сергійович, перш, ніж здавати матеріал, зазирни у словник і перевір", - повідала вона.

Також "ветеран "Волині" рекомендує не ставити роботу на перше місце в житті.

У вільний час журналістка читає книги, яких у неї - понад три тисячі. Вона радить журналістами завжди самому бути цікавому.

"Щоб із кимось говорити, самому потрібно бути цікавому. На інтерв’ю треба йти підготовленим, щоб не бути банальним. Коли ти цікавий, герой майбутнього матеріалу не буде повсякчас позирати на годинник. А ще не варто думати, що журналіст – це пуп землі, адже такт і культуру в поведінці, ще ніхто не відміняв", - зауважила Анастасія Філатенко.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
стара карга
Відповісти
Останні новини
Журналістка з Волині «віддала» газеті понад 40 років життя
07 червень, 2013, 08:40